Брюксел е спрял финансиране за Унгария заради лош контрол

Брюксел спря да отпуска финансова помощ на Унгария по няколко програми, след като откри нередности в начина, по който Будапеща управлява средствата за развитие, каза говорител на Европейската комисия, цитиран от "Файнешъл таймс".

"Еврокомисията може да потвърди, че временно е спряла някои плащания за Унгария от структурните фондове на ЕС... заради съществени недостатъци, установени при проверки на комисията в системите за управление и контрол по осем оперативни програми", каза Джонатан Тод.

Той отбеляза, че точната сума ще зависи от резултата от преговорите между Брюксел и унгарските власти, а срещата вероятно ще се състои този месец.

В началото на седмицата Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, заяви, че правителството води преговори с Брюксел, за да си върне достъпа до фондове, с които финансира важни проекти като строежа на пътища и социални програми.

По думите му страната може да изгуби 600 милиарда форинта (2 милиарда евро) еврофинансиране тази година заради недостатъци в контрола. "В момента ЕС не финансира 13 от 15-те програми, управлявани от Националната агенция за развитието... защото има проблеми с тези 13 програми", каза Лазар.

Тод обаче поясни, че наказанието на Унгария е само част от споменатите от Лазар 2 милиарда евро.