Плевнелиев със стрели към Попова: Да се информира за действията на администрацията ми

"Съветвам вицепрезидента Маргарита Попова да се информира малко повече за действията на президентската администрация", каза президентът Росен Плевнелиев във Варна, където посети ветроходната регата „Тол Шипс".

По-рано Попова заяви за "24 часа", че указите, подписвани от президента, трябва да носят класа.

Държавният глава посочи още, че в момента, в който Маргарита Попова е дала това изявление, Съюзът на юристите в България е присъдил най-високото звание „Юрист на годината" на секретаря на президента по юридическите въпроси. „Аз вярвам, че с действията си екипът на президента по възможно най-добрия и професионален начин защитава правото на всички български граждани, включително и на президентската институция, за да можем да променим дневния ред и начина, по който работи Народното събрание. Искам парламентът, освен да се занимава с Мишо Бирата и Бисер Петното, да подобри драстично начина, по който се дебатира по национално важните теми", добави президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че между него и Маргарита Попова няма конфликт, а нормални работни отношения.

Президентът Росен Плевнелиев отново призова политиците да се върнат към задължението си към гражданите и да дебатират по темите от европейския дневен ред в рамките на предизборната кампания за изборите на членове на Европейския парламент.

"Трябва да кажем ясно как виждаме Европейския съюз до 2020 година, кои инициативи на ЕС са важни за нас и да си припомним, че винаги сме били слаби, когато сме били изолирани", коментира държавният глава пред журналисти във Варна. По повод ситуацията в Украйна президентът Росен Плевнелиев отново заяви, че случващото се в страната безспорно носи рискове за националната ни сигурност, които вече бяха обсъдени от Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава припомни критичната си позиция спрямо действия в нарушение на международното право. "Случващото се сега в Източна Украйна е последствие от това, което се случи в Крим. Необходим е много силен и решителен отговор от страна на Европейския съюз и на демократичния свят в подкрепа на украинския народ, който има право на честни и почтени избори, включително и на референдум, да реши своето бъдеще", каза Росен Плевнелиев.

Президентът коментира и отношението към бежанците в казанлъшкото село Розово, откъдето преди дни бяха прогонени няколко семейства на сирийски бежанци. "Важно е да припомним на хората от село Розово какво направиха българските патриоти, когато записаха в Търновската конституция, че всеки роб, щом стъпи на българска територия, равен и свободен става", заяви в отговор на журналистически въпрос държавният глава и изрази благодарност на жителите на гр. Крън, които "показаха с действията си, че помнят завета на истинските български патриоти.