Енергото ще трябва да доказва потреблението на клиентите си

Електроразпределителните дружества да трябва да доказват потреблението на клиентите си, ако те са получили по-висока сметка за подобен минал период. Това е една от предвидените промени в Закона за енергетиката, съобщи депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната енергийна комисия Явор Куюумджиев по време на форум с потребителски организации. Друга идея предвижда клиентите да бъдат информирани преди спиране на тока заради неплащане, както и премаване на таксата за пускане на електричеството след това.

Ще бъде облекчена и процедурата по обжалване на сметки, съобщи Куюмджиев. По думите му промените се правят, за да се защитят потребителите от монополите. Те още не са окончателни и предложенията ще бъдат подложени на обществена дискусия, преди да бъдат внесени.

„Ако сметката надвишава подобна сметка за същ минал период, доставчикът ще трябва да докаже, че клиентът е потребил посочената енергия", даде пример Куюмджиев, цитиран от агенция „Фокус".

Друга група промени са свързани с измервателните уреди.

„Какво се случва, когато даден потребител не е съгласен с показанията на даден уред? Сега, ако това се случи, потребителят трябва да се жали на доставчика, който е собственик на измервателното средство. Предлагаме това да се регламентира и да е по-лесна процедурата за проверяване", обясни депутатът.

Предлагат се и промени по отношение на качеството на доставяната услуга.

„Непонятно е как е възможно в някои измервателни пунктове да има ниво на напрежение в порядъка на стотина волта и потребителят да трябва да избира дали да си пусне пералнята или телевизора. Сегашното законодателство дава преимущество на естествения монопол", заяви Куюмджиев.

Предвидени са промени и за казуса с изключване на услугата.

„Монополите могат да прекъснат електроснабдяването, когато решат. Необходимо е потребителят да бъде надлежно информиран. Трябва да се отмени проблематичната такса за включване след спиране на ток например", посочи депутатът.

„В много случаи клиентът е бил принуждаван да плаща за неща, на които не е потребител. Той страда и от липса на качество на услугата. Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите", каза още Куюмджиев.

Представителите на гражданските организации също направиха предложения, като създаването на орган за медиация между потребителите и монополите и промяна в начина на избирането на членовете на ДКЕВР. Георги Христов от движение ДНЕС дори предложи енергийният регулатор да бъде „ликвидиран".