Четири дами в новия Управителен съвет на БНТ

 На заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) утвърди (съгласно чл.32, ал.1, т.3 от ЗРТ) кандидатурите за нови членове на Управителния съвет на Българската национална телевизия, съобщиха от БНТ.

В новото ръководство, чиито мандат е с продължителност три години влизат четирима членове - Анета Милкова, Геновева Момчева, Ива Ценкова и Марина Стойчева. Те бяха предложени от генералния директор и председател на Управителния съвет Вяра Анкова.

Това е презентацията за всеки от тях, подготвена от БНТ:

Анета Милкова притежава доказан професионален опит в областта на регулирането и осъществяването на дейността на доставчиците на медийни услуги във връзка с предоставянето на аудио-визуални предавания и радиопредавания и търговски съобщения в тях. Завършила е специалност "Телевизионна журналистика" във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работила е като редактор, водещ и репортер в радио- и телевизионни програми, включително в Българската национална телевизия, за информационните емисии "По света и у нас". Била е началник отдел "Мониторинг" в първия създаден съгласно медийното законодателство в страната регулаторен орган – Национален съвет за радио и телевизия. Практиката на Милкова като член на колективния орган на управление – управителния съвет на Българското национално радио, предопределя нейната компетентност за участие в работата и на обществената телевизия. През изтеклия мандат, тя е участвала активно в работата на Управителния съвет на БНТ при обсъждането и вземането на решения по текущи въпроси на телевизията, при определяне насоките на развитие, обема и структурата на програмите на БНТ.

Геновева Момчева притежава доказан професионален опит в производството на програмно съдържание - от етапа на формиране и лансиране на творчески идеи, през тяхното развитие и реализация до етапа на контрол, както върху качеството на крайния продукт, така и върху ефективността на вложения в производството технически, финансов и човешки ресурс. В периода 1990г. до настоящия момент тя е работила в Българската национална телевизия, като последователно е заемала длъжностите координатор в отдел "Координация и планиране на телевизионната дейност", директор на продукция, изпълнителен продуцент, редактор, главен редактор на Главна редакция "Публицистика" на СК "ТВ България", главен продуцент на продуцентски център "БНТ Свят" в дирекция "БНТ свят и региони" – към настоящия момент. Член е на създадения през изминалия мандат Креативен борд на БНТ. Реализирала е мащабни телевизионни проекти като фолклорното танцово шоу "Надиграй ме" и благотворителната кампания на БНТ 2 "Да върнем блясъка на храма".

Ива Харамлийска - Ценкова има завършено висше юридическо образование и притежава професионален опит в телевизионна медия и в сферата на правото. В периода от месец май 1996 год. до месец август 2004 год. е работила в Българската национална телевизия, като режисьор на пулт на информационните емисии "По света и у нас" на "Канал 1" и новините на сателитен канал "ТВ България". Участвала е в подготовката и излъчването на новинарски емисии и информационни предавания, и добре познава спецификата на работа в националната медия. След напускането си от БНТ, Ценкова започва професионалното си развитие в сферата на правото. Работила е като юрисконсулт в държавни организации на бюджетна издръжка и в последните години като адвокат. Има повече от осем години опит в подготовката, провеждането и обжалването на процедури за възлагане на обществени поръчки. Участвала е в подготовката и изпълнението на проекти, финансирани от Оперативни програми на ЕС. Предоставяла е правни съвети и консултации в областта на облигационното и търговското право, на административното и трудовото право.

Марина Стойчева има дългогодишен стаж в Министерство на финансите - като началник отдел "Касово управление" в Дирекция "Бюджет", началник отдел "Бюджетно счетоводство", "Методология на отчетността" "Статистика" в дирекция "Държавно съкровище". Тя притежава голям опит в областта на бюджетната политика във връзка със съставяне и отчитане на приходите и разходите на консолидирания държавен бюджет, приемане и контрол на отчетите за касовото изпълнение на бюджетните предприятия, контрол на разходите по елементите на Единната бюджетна класификация и спрямо утвърдените разходи по бюджетите на министерствата, общините и другите ведомства. Стойчева има и допълнителна квалификация в областта на държавната финансова статистика, съобщават от БНТ.