Плевнелиев не е поискал информация от Външно преди срещата с Бекир Боздаг

 Президентът Росен Плевнелиев не е поискал никаква предварителна информация от Външно министерство преди срещата си с турския вицепремиер Бекир Боздаг миналата седмица.

Това съобщиха за БГНЕС отлично информирани източници занимаващи се с отношенията София-Анкара. Държавният глава не е длъжен да информира МВнР, но имайки предвид деликатните отношения с Турция би било редно той да поиска пълна справка за актуалните взаимоотношения, смятат експертите и подчертават: Все пак основната ни задача е да готвим държавниците ни преди подобни разговори.

Министерството на външните работи е получило единствено чрез посолството на Република Турция уведомление за неофициалното посещение на вицепремиера Бекир Боздаг. Както е известно българските журналисти бяха изгонени преди срещата на Плевнелиев с Бекир Боздаг в Пловдив, за разлика от турските им колеги. Репортерите в Пловдив първо бяха изолирани в сладкарницата на хотела, след което ги изтласкаха пред погледите на турските им колеги

Два дни след срещата Плевнелиев каза, че трябва "да бъде ясно, че това, което е направено от президентската институция е направено по протокол". "Не сте присъствали на тях просто, защото това е и световният протокол, такъв е и протоколът и в България. Така че президентската институция е спазвала протокола, а президентът лично даде пример за обединител. И аз се гордея с това", каза още Плевнелиев в отговор на въпроса за безпрецедентния скандал с българските журналисти.

В събота в специален анализ на Анадолската агенция за посещението на Бекир Боздаг в страната ни се казваше, че Анкара ще поиска от България отоманските архитектурни паметници.