Русанови долетяха от четири страни на родова среща в Русе

Седем поколения наследници на фамилията Русанови се събраха вчера за първи път в русенската механа „Елит“, за да се опознаят децата им и да си припомнят стари случки от семейната история.
Инициатор на срещата бе 58-годишната Йонка Русанова, а за вълнуващото събиране дойдоха 84 русановци от четирите краища на света - Русия, Чехия, Шотландия и Гърция.
Най-многобройна си остава русенската жилка, от която има 40 нови семейства. Освен от градовете в чужбина Тименс, Халестра и Ихлава, срещата събра роднини от силистренското село Малък Преславец и от Варна. А Йонка посрещаше вчера опашката от гостите си по стара българска традиция - с пита с мед и шарена сол.
Най-малкият член на рода се оказа Никола, който преди по-малко от месец навършил 1 годинка, а най-възрастна на срещата бе 82-годишната баба Кръстинка. Част от роднините не се бяха срещали преди това и се запознаха именно благодарение на организираната сбирка. Срещата беше особено вълнуваща за част от чешките роднини, които досега не са били на гости в България и не са запознати с тукашните традиции на родовите срещи. Затова на тях им беше обяснено специално и в подробности на какво събитие всъщност присъстват. 
Ние всичките сме гостоприемни, чешити, твърди по характер, обичаме семейството си и никога не се предаваме пред трудностите, обобщи Йонка историята на над 160-годишната си фамилия, тръгнала по света през 1850 година от Руси Русанов от Малък Преславец. Йонка всъщност тествала организационните си способности за първи път преди 3 години. Тогава събрала 83-ма души от страната на баща й.
Родословното дърво на Русанови бе поставено на централно място в заведението, което родът напълни редом до флаговете на държавите, в които родът се е разпрострял. Освен това за спомен за всеки бе приготвено и негово малко копие под формата на свитъче, както и малка книжка, която разказва историята на голямото семейство.