"СИОН" стана национален шампион в Ариана Аматьорска Лига 2013

Отборът на "СИОН" от Бургас спечели националния турнир Ариана Аматьорска Лига 2013. Новият национален шампион по аматьорски футбол на Ариана победи на големия финал пловдивския отбор "Vip Dent" със 7:6 след дузпи (1:1 в редовното време).

Футболното зрелище беше проследено от гостите на Бургас и зрителите на трибуните на мобилния стадион "Ариана Арена", изграден на централния плаж в морския град. Двата отбора изнесоха атрактивен финален двубой. В средата на първото полувреме "СИОН" изненада своя противник и след многоходова контратака поведе с 1:0. Пловдивчани изнесоха играта по най-бързия начин в полето на своя съперник и успяха да изравнят с гол в края на полувремето. През втората част двата тима предпочетоха сигурността пред риска и мачът завърши без нови голове в редовното време. При дузпите и двата отбора показаха много точен мерник и отбелязаха по 6 точни попадения. Седмата решителна дузпа бе реализирана от капитана на "СИОН", а играч на "Vip Dent" би над гредата, с което бургазлии триумфираха със 7:6 и спечелиха титлата в турнира. Бронзът на Ариана заслужи отборът на "etalon" – шампион на Монтана, който победи "СТРЕЛЦИТЕ" от София с 4:1 в малкия финал на състезанието.

Финалният турнир в Бургас през изминалите 3 дни премина при много коректна и равностойна игра на всички регионални финалисти, които достигнаха до този етап на състезанието.

Точно в 19.45 часа днес предстои и заключителният спектакъл в турнира – приятелската среща между "Лудогорец" и "СИОН". Посланикът на Ариана Аматьорска Лига Красимир Балъков ще води момчетата от "СИОН" от резервната скамейка и ще се опита да победи настоящия шампион на България. Капитан на "Лудогорец" за мача с шампиона на Ариана ще бъде Мишел Платини, а на терена ще играят още Георги Аргилашки, Марселиньо, Тейнур Марем, Георги Костадинов, Мичел Бургзорг, Кристиян Китов, Денис Цолев, Педро Жуниор – Кишада, Гийерме Да Соуса – Шоко, Себастиян Ернандес Мехия. След демонстративния мач предстои и официалното награждаване на най-добрите отбори в тазгодишното издание на Ариана Аматьорска Лига.

Общо тринадесет български града посрещнаха регионалните състезания в Ариана Аматьорска Лига в периода април-юли 2013 г. Непрофесионалното футболно първенство на Ариана се отличи за поредна година като една от най-популярните прояви за масовата спортна общественост в страната. В турнира участваха 1577 отбора с 15 770 състезатели от различни градове в България. Бяха изиграни 1612 мача с отбелязани 7696 гола и общо игрово време 806 часа.