Изключват от партията трима китайски съдии заради проститутки

 Трима съдии от Шанхай ще бъдат изключени от китайската комунистическа партия, а четвърти е поставен на изпитателен срок, защото магистратите се радвали на услугите на жрици на любовта в местен курорт.

До решението се стигна, след като блогър, известен само с името Ни, пусна в интернет информацията за приключенията на петима държавни служители с проститутки.

Това е поредният скандал с държавни служители, развихрил се след поява на информация от анонимни източници в интернет за техни простъпки, вариращи от корупция до сексуална разюзданост. След разследване дисциплинарната комисия на Шанхай установила, че през юли четирима съдии и служител на държавна компания посетили местен курорт, но само четирима от мъжете си позволили да се радват на услугите на проститутки. Чън Сюемин и Джао Минхуа, съответно председател и заместник-председател на гражданския трибунал към Шанхайския висш народен съд №1, ще се простят с партийните си книжки. Партията ще трябва да напусне и Ни Джънуън, който е заместник-шеф на дисциплинарната комисия към споменатия съд. Уан Гуодзюн, заместник-председател на граждански трибунал №5 към съда, устоял на изкушението и не позволил на греха да провокира партийната му съвест. Поради което е поставен на изпитателен срок от две години, за да се види доколко е устойчив при отблъскване на неправомерни за поста си съблазни.

Дисциплинарната комисия на Шанхай ще направи предложение партията да уволни и четиримата от магистратските им постове. Високопоставеният служител на Шанхайската строителна компания Гуо Сянхуа беше уволнен от фирмата и ще бъде изключен от партията, реши комисията.

Източникът на компрометиращата информация Ни, който пусна в интернет видеоклипа за забежката на петимата държавни служители твърди, че през 2009 г. Джао Минхуа се е намесил при определянето на изход от гражданско дело, с което му нанесъл големи финансови загуби, твърди в своя информация официозът "Глобъл таймс".