Прекратиха посмъртно делото за измама срещу убития Иван Михайлов

Върховният касационен съд прекрати делото за измама, което се водеше срещу Иван Михайлов. Но битката за магазина на „Александровска“ 61 за 720 000 лева, който му бе реституиран с фалшиви документи, тепърва ще се води - вероятно и в съда.
През март 69-годишният Михайлов бе намерен заклан в собствения си апартамент, а за убийството му е обвинен бившият активист на младежкото СДС Юлиян Спасов. Оттогава той е в ареста.
Повече от 7 години Михайлов и Спасов бяха обвиняеми по едно и също дело, като част от обвиненията по него беше и реституирането на имота на „Александровска“, благодарение на подправени нотариални актове от 1947 година. Процесът се превъртя неколкократно през различните инстанции, но точно когато Михайлов беше убит, се чакаше решението на ВКС - последната възможна инстанция. Всички чакаха това дело да приключи, за да се разплете основният въпрос - как да се върне практически откраднатият магазин обратно на държавата. 
Както „Утро“ писа, има две висящи дела, с които областта се опитва да си вземе и имота, и платените 180 000 лева от наемателите на магазините през всичките тези години, в които той се е водел на името на Иван Михайлов. Те отлежаваха с години из папките и чакаха да свърши наказателното дело. И тъй като то вече е прекратено по отношение на Михайлов, най-вероятно наесен държавата отново ще опита да си прибере имота.
Съдебната сага съвсем не е приключила и за Юлиян Спасов - съпроцесника на Иван Михайлов, който е обвинен и в неговото убийство. Делото срещу него ще се превърти още веднъж през Великотърновския апелативен съд, защото ВКС отмени оправдателната му присъда, четена в Търново. В края на миналата година Спасов беше изненадващо оправдан за участието си в далаверата с държавния имот. ВКС обаче отхвърли всички мотиви на ВТАС за това оправдание и им върна делото, за да го разгледат отново. Така че тази сякаш безкрайна съдебна история още ще чака своето решение.  Но според магистрати фактът, че делото продължава срещу Спасов не е пречка държавата да си вземе имота от Михайлов, или по-точно от наследниците му.