Постановката на русенския театър "Майстори" припомня позабравената стойност на дадената дума

Премиерата на пиесата на Рачо Стоянов "Майстори" ще събере публиката на Русенския драматичен театър, за да си припомнят зрителите позабравената стойност на дадената мъжка дума, на истинската любов и на красивото българско слово.

Постановката е шестото ново заглавие за сезона в Русе, а режисьор е директорът на трупата Орлин Дяков. "Майстори" се прави за пети път на русенска сцена в историята на театъра.

"Русенският зрител има особен интерес към българската класика и дълго търсихме подходящо заглавие. Бях много притеснен, тъй като виждах колко сложно е написано, колко е важно как ще бъдат изведени основните стойности на текста като послания. В него се говори за едни позабравени ценности като мъжка сума, достойнство, чест, истинска любов, която може да продължи 7 години, за изкуството и патриархалните отношения, за битката за оцеляване на едно семейство. За мен това е една от най-поетичните и трагични български пиеси", сподели режисьорът.

Той се надява младите хора да видят в спектакъла една друга, чиста форма на човешките взаимоотношения, да се убедят, че наистина е съществувал морален кодекс, който хората са спазвали задължително и са го смятали за нещо естествено.

Сценографията и костюмите са на художничката Виолета Радкова, хореографията – на актьора Тихомир Благоев. Участват актьорите Венцислав Петков, Яна Стефанова-Хернани, Ивайло Ненов, Мария Петкова, Йовко Кънев, Косьо Станев, Тихомир Благоев, Крум Берков, Кадри Хабил.