Отмениха психоекспертизата за майката на Петко Петков

Състав на Окръжния съд във Велико Търново отмени назначената тройна психиатрична експертиза на Стефанка Савова, майка на стрелеца от Лясковец Петко Петков, съобщиха от Съдебната палата. Делото е образувано по жалба на майката на стрелеца.

Експертизата беше назначена от Районния съд в Горна Оряховица в началото на април по искане на Районната прокуратура с цел настаняване на 76-годишната жена в специализирано психиатрично заведение.

Делото срещу нея беше заведено, след като на 14 март т.г. синът й Петко Петков стреля срещу служители на полицията, предприели спецакция срещу него заради заплахи, с които от две години тормозел децата от близкото училище.

Тогава Савов се барикадира в дома си в Лясковец, уби един от спецполицаите, които се опитваха да отнемат незаконното му оръжие, и рани други трима. След събитията майка му заяви, че не обвинява сина си, както и че той не е имал нужда от лекарска помощ.

Според позицията на Великотърновския съд днес решението за експертизата е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви за необходимостта от назначаването й.
В решението на съда е посочено, че е налице нарушаване на правата на една от страните.

Делото ще бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Районния съд в Горна Оряховица. Решението на Окръжния съд не подлежи на обжалване.