Рединг: Демокрацията има нужда от силни институции

Благодаря за шпалира, с който ме посрещнахте отвън. Благодаря на всички тук за положителното чувство, тази енергия на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро. Това заяви заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг на дискусия с граждани за бъдещето на Европа.

Обикалям навсякъде в Европа и питах европейците. 2/3 от хората, с които говорих, ми казваха: да, искаме Европа, но аз ги питах: знаете ли какво означава това, те не знаеха. Само 1/3 от хората знаят какво е да си европеец. Не може да създаваш нещо, без да знаеш откъде тръгваш и накъде си тръгнал. Това искаме да направим през 2013 г. в годината на гражданите. Искахме да подходим по много по-различен начин от политиците, заяви Рединг.

Тя каза, че иска да изслуша гражданите. Трябва да отидем при гражданите и да дадем възможност те да се изкажат, а ние политиците да отговорим на въпросите. Тази година успяхме да организираме диалог в много държави, например - в Гърция, Португалия, Ирландия, в трудни места. Това, което чух там е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема и тя като част от себе си. За лидер като мен това е много полезно. Започнах да пиша законопроекти, за да отговоря на желанията на хората. Аз също ще изслушвам вас на тези срещи. Кажете ми какво чувствате. Това, което правим днес е за вас, защото вие поемате от утре, добави Рединг.

Тя каза на български: Искам да ви чуя. 28% в Европа смятат, че им се чува гласът, добави още Рединг.

Тя посочи, че хората в Германия говорят за солидарност. "И никого не чух, който да каже: не, не искам да помогна на тези млади хора. Понякога в медиите се казва тотално обратното от това, което чувам аз от хората. Вярвам, че хората имат сърце и съчувствие. Когато човек прави политика, тя трябва да минава през сърцето на политиците. Политиката не е за пазара, за еврото, политиците са човешки същества и понякога те го забравят. Ние сме избрани да помагаме и да решаваме проблемите на човешките същества. Европа означава солидарност, подчерта Вивиан Рединг.

Тя каза, че гражданите в Европа са голямо семейство - 510 млн. граждани наброяват в Европа, това е голямо семейство. Много от младежите в тази зала вероятно са обучавани от социалните фондове, ето това е солидарността, която е насочена към вас. В европейския бюджет 94% се разпределят между държавите. Само 5% отиват в онова, което вие наричате Брюксел. Повече пари бяха насочени в последните години от европейския бюджет за България. Желая българите да инвестирате тези пари там, където са насочени, така че да помогнем на младото поколение в България, категорична е Рединг.

Български гражданин се включи в дискусията и каза, че не иска други европейски държави "да плащат за моето корумпирано правителство". "Ще бъда по-благодарен ако европейските държави помагат на България по друг начин. Да следят какво прави правителството и грешките му. Знам, че Вигенин и Сидеров ще кажат че сме независима държава. България не е независима държава. Искам ЕК да ни защитава", каза гражданинът.

Разбрах какво казвате, отговори Рединг. Вие отговаряте за вашето правителство – българите. Имате кампания, гласувате за парламент, ако не – сменете си изборната система. Този парламент излъчва правителството и то трябва да има мнозинство в парламента, дали работи или не, не давам идеи. Защото правителството в Люксембург, например, падна по един въпрос за тайните служби, ние също не сме идеални. Призовавам партиите ви да създадат такава система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе политическо решение. Всяка държава има нужда от силни институции и демокрацията има нужда от силни институции. Защо се боря за реформи с министрите – за силна съдебна система. Защото силната демокрация има нужда от стабилно, силно правосъдие. Борим се с корупцията, тя изяжда отвътре демокрацията, допълни Рединг. Тя посочи, че олигархията и демокрацията са смъртни врагове. "Или има олигархия, или демокрация, двете в едно ги няма", категорична е Рединг. Ние ви помагаме, можем да ви насочваме, но вие гражданите сте тези, които трябва да се грижите институциите да са силни, подчерта още Рединг.