Съдът отказа споразумение на турски трафикант на хора

Твърда тарифа от 3000 евро за прекарване през Дунав мост на нелегални емигранти наложил турски тираджия. Това стана ясно от определение на Районния съд, с което съдия Венцислав Василев отказа да одобри споразумение с турския шофьор и поиска той да бъде наказан не с договорената с прокуратурата условна присъда, с 5 години затвор.
По делото имало данни, че човекът е взел по 3000 евро от трима сирийци, за да ги прекара през границата. Освен това в камиона му имало специално направен тайник за живия товар. А това означавало, че возилото е специално пригодено за трафик на хора и вероятно и друг път се е ползвало за тази цел.
„За съда е недопустимо и необяснимо договаряне на еднакви наказания на лицето, осъществяващо трафика с користна цел и на трафикираните лица“, категоричен бе съдия Василев.
Групата е хваната на Дунав мост на 24 юни. Сирийците откровено разказали, че са си платили на турския каналджия, за да ги прекара през България в тайник под кабината на ТИР-а. Един от тях имал роднини в Швеция и най-вероятно групата е пътувала към скандинавската страна.
След като прокуратурата проверила дали документите им са истински, се стигнало до споразумение. С него било определено по 10 месеца условно и по 120 лева глоба. Условна присъда била предвидена и за турчина Р.Ч., който ги превозвал.
След като съдията отказа да одобри споразумението с шофьора и поиска за него реален престой зад решетки, Р.Ч., който в момента е задържан, отказа други преговори с прокуратурата. Вероятно делото срещу него ще се гледа по общия ред още този месец. Споразуменията със сирийците бяха одобрени и те вече са в сила, а чужденците са препратени към Бусманци, където ще се решава дали ще ги връщат към дома или ще могат да останат у нас като бежанци.