Руски депутати съдят Горбачов за разпадането на СССР, искат да бъде обявено за незаконно

Руски депутати възнамеряват да съдят Михаил Горбачов за разпадането на СССР. Парламентаристите са подготвили петиция до руския главен прокурор с искане разпадането на СССР да бъде обявено за незаконно и всички виновни за това, включително Горбачов, да бъдат привлeчени като обвиняеми, съобщи БНР.

Документът е подготвен от петима депутати от различни фракции в Държавната Дума - от партията на властта "Единна Русия", комунистическата партия и либералдемократите на Владимир Жириновски.

В своето обръщение те посочват, че на референдума през 1991 година мнозинството граждани на СССР са се обявили за запазване на държавата, но въпреки това ръководството е взело решение да бъде прекратено нейното съществуване.

Депутатите очакват прокурорската проверка да доведе до образуването на наказателно дело, по което Михаил Горбачов, като първи и последен президент на СССР, да бъде обвинен, че в нарушение на конституцията е създал Държавен съвет. Именно този орган впоследствие взема решение за признаване на независимостта на Балтийските съветски републики и така започва процесът на разпадане на съветската държава.

Един от инициаторите на петицията - Евгений Фьодоров от "Единна Русия", дори смята, че трябва да бъде дадена правна оценка дали е било законно излизането от състава на СССР на бившите републики и образуването на независими държави.