Погват за данъци доставчик на евтини БГ коли на румънци

За първи път автотърговец, на чието име се водят десетки автомобили, ще бъде изправен на съд по обвинението за укриване на данъци.
38-годишният Г.П. купил 36 коли в рамките на 3 години. Всички в момента се карат от румънци с пълномощни, без официално да са продадени. Затова внушителният автопарк продължава да се води на името на русенеца. Той пък не ги е декларирал в Общината и не е плащал дължимия за тях данък, затова му предстои сядане на подсъдимата скамейка. Според прокуратурата търговецът дължи на Общината 7012 лева.
Това е първото подобно дело. Факт е, че Русе е един от градовете, в които българо-румънската далавера с автомобилите процъфтява. Благодарение на нея има жители на града, на чието име се водят десетки и дори стотици автомобили. Румънците имат интерес да купуват евтини коли тук, българите имат интерес да продават, а бизнесът е толкова сладък, че в него са се навървили и не една и две румънски фирми с реални или фиктивни офиси в Русе.
Схемата не е незаконна, въпреки че ощетява хазната. Затова и до момента никой не беше се захващал с нея. Обикновено при подписването на пълномощното румънците дават пари на продавача, за да плати местния данък. И той го прави, за да е чист. Само че явно в случая не е станало точно така.
Любопитно съвпадение е и фактът, че в Окръжния съд започва дело срещу друг търговец, на чието име се водят около 100 автомобила, също пласирани на румънци без официално извършена продажба. Д.Д. вече е осъден за измама, а сега срещу него се изправя комисията за конфискуване на престъпно богатство. Тя иска да прибере автомобилите, защото Д.Д. не може да докаже произхода на парите, с които ги е придобил. Как на практика ще стане това обаче, е трудно да се каже, защото никой не знае къде са колите. Затова засега на КАТ е разпоредено да отказват всякаква пререгистрация на автомобил на името на Д.Д. А ако съдът постанови конфискацията на колите, най-вероятно ще се наложи те да бъдат издирвани по света и у нас.