Фалстарт на проекта за водния цикъл на Бяла

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна заповедта на кмета на община Бяла Кольо Келерджиев за избор на изпълнител на обществената поръчка за техническа помощ при управление и изпълнение на интегрирания воден проект на град Бяла. С това си решение антимонополният орган връща процедурата отново на етап разглеждане на техническите предложения на участниците. Освен това общината трябва да плати 850 лева държавна такса и 200 лева адвокатско възнаграждение.
Както „Утро“ писа, преди месец Обединение „СПК-ППМ“ атакува класирането за обществената поръчка, която е на стойност 432 000 лева. Тогава Келерджиев съобщи, че 8 кандидати са подали оферти за участие в надпреварата. Освен това заяви, че за общината е по-добре да се обжалват поръчките и да се произнесе съдът, чиито решения да се спазват в крайна сметка.
Причината фирмите „Ес Пи Консулт БГ“ ООД със седалище в Шумен и софийската „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, които са част от обединението, да обжалват класирането беше, че са отстранени неправомерно от битката за поръчката. За победител в нея е определено друго обединение от фирми - „Тонус - Бим Бяла“ ДЗЗД, в което са включени фирмите „Тонус - 21“ ЕООД със седалище в Шумен и софийската „БИМ Консултинг“ ООД.
Поръчката е част от мащабния проект за водния цикъл на Бяла, който трябва да приключи след 2 години. По него се предвижда да бъде подменена водоснабдителната и канализационната мрежа и да бъде изградена пречиствателна станция. Общата стойност на проекта, който се финансира по ОП „Околна среда“, е над 41 милиона лева.
Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.