Бащата на Валутния борд Стив Ханке: Корупцията остава най-големият проблем

 Aкад. Милошев на английски език посрещна проф. Стив Ханке и откри церемонията по връчването му на званието на д-р Доктор Хонориз кауза на БАН.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров също на английски език представи научната и академична биография видния световноизвестен икономист, който повече от 20 години е свързан с икономическите реформи на България, наричан "бащата на Валутния борд", който е приет в страната ни още през 1997 г.

Акад. Милошев съобщи, че по предложение на председателя на БАН акад. Воденичаров бордът на академията е взел решението да се връчи на Ханке високото отличие като признание за неговата научна дейност и приноса му за развитието на демократичните промени в България. В голямата зала на БАН присъстват много учени, общественици политици, както и министър-председателят Пламен Орешарски, който предпочете церемонията и срещата със Стив Ханке пред откриването на АМ "Тракия", управителят на БНБ Иван Искров.

В академичното си слово проф. Ханке, припомни на кратко авторитета на БАН, поканата на президента Петър Стоянов да стане негов съветник и идеята и реализацията в България да бъде приет Валутния борд, който и досега запазва финансовата стабилност на страната. Той се върна отново върху проблемите, с които продължава да се сблъсква страната ни, като неколкратно повтори думата корупция, която остава най-важният проблем, независимо, че вече страната ни от 2007 година е пълноправен член на ЕС. Това кара хората да губят надежда и статистиките да показват, че над 500 000 искат да напуснат страната.

Ханке не пропусна и тъжното сравнение, че страната ни продължава да бъде най-бедната страна в Европа. Той даде примери с различни държави, главно в Азия, които са имали подобни проблеми като страната ни, но са ги преодолели. Според него е важно българските политици най-после да намерят правилната стратегия и да определят точните приоритети за развитието на страната ни.

Всеки път, когато слушам проф. Ханке се връщам 16 години назад, когато България преживя най-голямата си финансова криза, каза премиерът Орешарски в приветствието си към видния икономист.

Тогава се взе неконвенциално решение да се отвори нова банка – това, което нарекохме Валутен борд. Той е известен на цялото общество. Валутният борд е хвален и критикуван, смекчи негативите на кризата и нашата банкова система е изключително стабилна. Тази система дава основание, че по-лесно може да се тръгне към икономически растеж и възстановяване на икономическите перспективи, каза още министър-председателят.