Патриарх Неофит: Твърдо вярвам, че митрополит Наум ще оправдае очакванията

Стобийският епископ Наум и главен секретар на Светия синод бе избран за нов Русенски митрополит на 23 март 2014 година. Той беше избран от Светия синод с 13 гласа „за“ от всичките 13 гласували - такова пълно единодушие се случва за първи път.
Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. В края на 1990 г. е подстриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в манастира „Св.ап. Петър и Павел“ в с.Златар, Шуменска духовна околия. От 1 април 2004 г. е главен секретар на Светия синод.
До избора на нов Русенски митрополит се стигна, след като досегашният Неофит беше избран на 24 февруари 2013 г. за патриарх и Софийски митрополит. Впрочем, точно преди 20 години Неофит е избран за Русенски митрополит на същата дата, на която бе обявен и митрополитският пост на Наум - отново на празника на Неделя Кръстопоклонна. Другото съвпадение е, че патриарх Неофит също е бил главен секретар на Св.Синод, преди да стане Русенски митрополит, и е останал на поста близо година след поемането на Русенската епархия.
А ето и част от Прогласяването на новоизбрания Русенски митрополит, произнесено от патриарх Неофит при обявяването на Наум за Русенски митрополит: „Ние твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на всечестния клир, преподобното монашество и богоспасаемото паство, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Русенска епархия, доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховната църковна управа - Светейшия Патриарх и Светия Синод, възлюбен в Господа наш брат.
С тия пожелания възгласяваме за него многолетие!“
В своето обръщение към новоизбрания владика патриарх Неофит каза: „Архиереят по самото си звание е длъжен да бъде образец за околните, да живее и постъпва във всичко така, че да може да каже както св. ап. Павел: „бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа“. Старайте се да познавате всеки клирик, да подкрепяте свещенослужителите в тяхното служение, да се осланяте на техния опит и усърдие и да ги имате за свои съработници на Божията нива“.
Негово светейшество отправи своите напътствия към към митрополит Наум: „Като право-правещ архиерей отделяйте постоянно внимание върху просветата и възпитанието на децата и младежите. Защото от това какви ценности ще бъдат вложени днес в душите на младите хора зависи бъдещето на нашето общество. Стремете се да изграждате добри отношения с местната власт, обществените организации и всички добронамерени хора, като пазите завета на апостола: „Доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци“.