Блокада и четири часа преговори оставиха Бойка и Станди в Русе

Мечките от Лесопарка Бойка и Станди ще останат в Русе, а Общината трябва да изпълни три условия - да им разшири клетката в следващите два месеца, да приключи процедурата по прехвърляне на терена от държавата до 1 октомври и до 18 месеца да изгради лицензирана зоологическа градина. Това бе решено вчера след продължили повече от четири часа преговори между общинската власт, представители на Министерството на околната среда и фондация „Четири лапи“.           
Още преди 9 ч сутринта в сградата на Общината пристигнаха екипите на министерството и на природозащитната фондация, за да направят нужната организация и да изпълнят заповедта на екоминистерството мечките да бъдат изведени от Лесопарка и откарани в зоопарка в Добрич.
В същото време, след като научиха за замисленото извеждане на животните, николовчани се организираха и преградиха с тежка техника всички възможни подстъпи към клетката на Бойка и Станди.
„Тук има прекрасни условия, а зоокът има от 40 години. Няма да пуснем мечките, защото са наши и ако не са те, какво ще видят децата, които идват всеки уикенд“, заяви категорично кметицата на селото Марийка Генова.
След като разбра, че всъщност природозащитниците са се отказали изобщо да ходят в Лесопарка и предпочитат да водят преговори с кметската управа, Генова се присъедини към дискутиращите в Русе и там също заяви позицията си.
На кръглата маса в Общината казусът бе обсъден от кмета Пламен Стоилов, заместника му Свилен Иванов, експертите от екоминистерството Геновева Господинова и Радостина Захариева, директора на екоинспекцията Дауд Ибрям, германската актриса и природозащитничка Катерина Якоб, ръководителя на център „Кафява мечка“ Карстен Хертвиг и управителя на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.
„Тук, в България, нищо не отговаря на международните стандарти за отглеждане на мечки - няма растителност и дървета в къта им, липсва им достатъчно пространство и е недопустимо храненето им с пуканки и кроасани. В зоопарковете на Канада мечките гризли имат свободен достъп до вода, дървета и отделни клетки, в които да се прибират. Нашата организация предложи на Русе пари, за да се построи подходящо местообитание за мечките и те да се върнат и да живеят в него тук, но ни отказват“, коментира актрисата Катерина Якоб, която живее в Канада и носеше 5000 евро в брой в помощ на Бойка и Станди.
Напълно разбирам какви проблеми има Общината със собствеността на земята, но това е като да караш кола без книжка и когато те спре полиция, да й обясниш, че през следващите шест месеца ще се постараеш да я имаш, каза специалистът по мечки Карстен Хертвиг и настоя животните да бъдат преместени в Добрич поне докато трае ремонтът, за да не бъдат притеснявани животните от машините.
Законът е променен още през 2003 г., а на мен се пада трудната задача да го прилагам, обобщи кметът Пламен Стоилов, като разясни, че вече има план за реконструкция на къта за мечките и неговото изграждане ще струва 150 000 лева. Той изрази надеждата си, че работата ще бъде подпомогната от екоминистерството чрез Предприятието за управление на дейностите по околна среда. Стоилов заяви, че има подкрепата на институциите и русенските депутати промяната в статута на земята в Лесопарка да приключи възможно най-скоро. Тя трябва да се отпише от държавния горски фонд и да стане общинска собственост.
Последното условие, което бе поставено пред Общината, е за изграждането на лицензирана зоологическа градина. Експертът от МОСВ Радостина Захариева разясни, че става дума за място, където ще се отглеждат минимум пет диви животински вида с 25 екземпляра. Местната хазна ще трябва да си прецени, а ние да одобрим какви  видове със съответните изисквания за местообитанията им ще населяват бъдещата зоологическа градина в Лесопарка край Русе, каза още тя.