Наградиха Дядо Неофит за приноса му към българската държавност

Навръх празника на Националния военноисторически музей Негово Светейшество Патриарх Неофит, придружен от министъра на отбраната Ангел Найденов, отдадоха почит на безспорния български национален и духовен лидер Васил Левски пред неговите реликвите, съхранени в музея.
Патриархът присъства на Седмата научна сесия по проблемите на лидерството под надслов „Национална сигурност: духовност и лидерство", организирана от Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов", Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния военноисторически музей.
В привествието си към конференцията министърът на отбраната Ангел Найденов поздрави организаторите, отбелязвайки, че за него е чест изборът именно Националният военноисторически музей да бъде домакин на форума. Той припомни, че на днешния ден е създаден музеят, превърнал се в „съкровищница на най-доброто от българската военна история, в символ на народната памет, който пази най-богатите колекции на българската бойна слава. Инстуция, която не просто съхранява, а обогатява и развива колекциите.
Събитието уважиха: академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, учени и преподаватели от висши учебни заведения, министри и депутати.
Негово Светейшество Патриарх Неофит бе удостоен с годишната награда „Почетен знак „Стефан Стамболов" за личен лидерски принос за българската държавност през 2013. Директорът на НВИМ доцент Соня Пенкова връчи на високия гост копие на сребърна наградна чашка, с която по повод 25-годишнината от Освобождението на България са награждавани останалите живи опълченци - ядрото на новата българска армия .
Академик Петър Кендеров - председател на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий", бе отличен с „Почетен знак „Стефан Стамболов" за лидерски принос в духовната дейност.