Назначението на Венцислав Калчев на бюрото на Орешарски

Изпълнителното бюро на БСП на заседание вчера реши да предложи на премиера Орешарски кандидатурата на Венцислав Калчев за областен управител на Русе, съобщи депутатът Добрин Данев и допълни, че сега се очаква решението на министър-председателя.
Червените не очакват изненада - за губернатор да бъде предпочетен човекът на ДПС Айдън Юсеинов, който е директор на Професионалната гимназия по електротехника. Депутатът Ферихан Ахмедова пък отбеляза, че Движението никога не е настоявало губернаторът на Русе да бъде нейна кандидатура. Решението ще зависи от премиера, каза Ахмедова.
Номинациите за областен управител, които Областният съвет на БСП предложи в партийната централа в София бяха три: на Венцислав Калчев, на бившия общински лидер на БСП Иван Иванов и на Милена Хинкова. Към тях Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП добави името на настоящия си председател Божидар Йотов, след като изборът в София се забави и се заговори за вероятност постът да бъде даден на ДПС.
Венцислав Калчев е областен лидер на БСП от юли миналата година и общински съветник втори мандат. Той е работил в печатница „Дунав прес“, в Общинска енергийна агенция-Русе, а сега оглавява Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона. Ако заеме поста на губернатор, ще трябва да напусне Общинския съвет, а на негово място ще влезе следващият от социалистическата листа - проф. Николай Михайлов, също с богат опит в общинските дела.