Великобритания няма да налага дискриминационни мерки на пазара на труда за българи

 Великобритания няма да налага дискриминационни мерки на пазара на труда за български граждани след 2014 г., обяви министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, който е на посещение у нас.

Българските граждани, които идват законно в Обединеното кралство, за да работят, учат и плащат данъци, са добре дошли. Всички нови правила или ограничения, които бъдат наложени за правото на социални помощи или безплатно здравеопазване, ще се правят без дискриминация, както е между останалите страни в ЕС, посочи министърът.

При срещата си с българския външен министър Кристиян Вигенин, Лидигтън потвърди, че липсата на консенсус в ЕС за определянето на "Хизбула" като терористична организация не се дължи на българската позиция, а на нежеланието на други държави.

Имаше терористично престъпление тук, в България, срещу цивилни. Доказателствата сочат към съучастничеството на "Хизбула". Смятаме, че Европа не може просто да остане безразлична към подобно терористично предизвикателство на негова територия. Ако ЕС не успее да отговори с подходящи мерки, сигурността на неговите граждани ще е още по-застрашена в бъдеще, посочи Лидигтън.