25 малчугани от „Радост“ евакуирани заради държащ се на честна дума покрив

25 мачугани от детска градина „Радост“ до библиотека „Любен Каравелов“ от няколко дни са евакуирани. Причината е да се осигури тяхната безопасност заради нарушена цялост на пристройката към забавачката. В момента част от едната стена липсва, а покривът виси във въздуха.
До рисковата ситуация се стигнало, след като Общината съборила своя стара сграда с вход откъм улица „Константин Димчев“, но долепена до детската градина.
Бутнатият имот от дълги години бил освидетелстван за събаряне, но действията все се отлагали. Наскоро от детската градина отново се оплакали, че части от сградата се рушат и падат в двора, от което някое дете може да пострада. Затова кметът изпратил комисия на оглед и разпоредил събарянето.
Когато това най-после се случило обаче, станало ясно, че долепените сгради имат общ покрив. Никой не е очаквал подобен строителен абсурд - двете постройки да има обща конструкция, коментира кметът Пламен Стоилов.
В крайна сметка пристройката на „Радост“ в момента е негодна за обитаване. Освен всичко друго нестабилният покрив може да се срути и да застраши живота и здравето на децата в забавачката, особено при земетресение или обилен сняг. По тази причина кметът Стоилов решил да се действа на момента: децата да се изведат от потенциално опасната сграда, а администрацията да вземе спешни мерки за укрепването й. Общинските специалисти вече изготвяли конструктивен проект и до месец се очаквало строителните работи да приключат.
25-те деца били разпределени в други филиали на детската градина, но някои родители недоволствали от неудобството, обясни кметът Стоилов. Той обаче е категоричен - решението е правилно, защото е в интерес на безопасността на децата. 
Директорката на детска градина „Радост“ Йорданка Тодорова отказа да коментира случая. Повече подробности даде шефката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова. Тя обясни, че е имало родителска среща, на която майките и татковците са били запознати с проблема и спешните мерки. Изненадана съм, че в тази ситуация може да има недоволни, каза тя и уточни, че всички филиали на „Радост“ се намират в широкия център. Ирена Петрова гарантира, че укрепването ще стане в най-къс срок.