131 лева удари рентата за декар държавна нива

100 лева рента на декар вече са малко за някои ниви от Държавния поземлен фонд, които всяка година се разиграват на търг. Вчера арендатор предложи 131 лева за парцел в землището на Обретеник и надцака конкурентите си, които бяха оферирали 91, 102 и 105 лева. За земя в Пиргово се предложиха 111 лв./декар.
Ренти над 100 лева не бяха изключение вчера, макар да имаше и оферти за под 50 лева. За ниви в Горно Абланово и Батин се предложиха 99 лева, за Босилковци - 88 лева, Сеново 71 лева, Глоджево 81 лв. и др.
След като вчера бяха отворени офертите за Борово, Бяла, Ветово и Две могили, днес наддаването продължава за нивите от ДПФ в общините Русе, Сливо поле, Иваново и Ценово, в които стандартните ренти са най-високи и е напълно възможно рекордът от 131 лева да бъде подобрен. Макар че зърнопроизводители коментираха вчера, че тази цена е нереална и трудно ще се избие. Разбира се, трябва да се има предвид, че това е цената в перспектива, валидна за следващите десет години, за които остава неизменна. За това време пазарните наеми за земеделската земя вероятно ще се покачат значително, най-малко заради нарастващите европейски субсидии за единица площ, които сега са две трети от тези в старите страни членки.
Както „Утро“ писа, за период от 10 години се отдават 5079 декара държавни ниви. За всички землища началната тръжна цена е една и съща - 27 лева на декар годишно. Вижда се обаче, че тя се оказва твърде ниска и с лекота се увеличава 2-4 пъти.
За отдаване се предлагат над 10 000 декара пасища и мери при начална цена 6 лева/дка. За тях вчера имаше оферти по 12 лева/дка. 414 декара съществуващи и запустели ниви ще се разиграят на търга за създаване и отглеждане на трайни насаждения, за които има получени предварителни заявки. За тях наемите варират в течение на периода, като за първите 3-4 наем не се събира. Офертите вчера бяха за 43 и 72 лева на декар годишно, предложени от земеделски производител за създаване на масиви с орехови насаждения в Горно Абланово.
Предлагат се за отдаване 7 дка съществуващи трайни насаждения и 2318 дка ливади.