Борисов и Бареков в съдебна схватка заради обида

Близо час адвокатите на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов спориха дали репликата на лидера на "България без цензура" "Ми той е тъп, той по принцип е тъп" е обидила Борисов.

Борисов съди Бареков за обида, тъй като се е засегнал от думи на лидера на "България без цензура", изречени в предаването на Сашо Диков от 19 октомври 2013 г. Тогава Бареков казал за Борисов: "Ми той е тъп, той по принцип е тъп". Той е казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски”, което според бившия премиер цели  да го компрометира и да унизи честта му.

И Бареков, и Борисов не присъстваха на заседанието. Пред Софийския районен съд днес водещият Сашо Диков потвърди, че такива думи са изречени в неговото предаване, но направи уговорката, че ако Бареков съди Борисов, той отново би свидетелствал. Експертиза ще прави видео и гласово разпознаване на интервюто.

Борисов иска от съда да наложи на Бареков обществено порицание и глоба в размер на 10 000 лева.

Двамата адвокати на Бареков искаха да се изясни в кой смисъл на думата "тъп" Борисов възприел репликата, защото в тълковния речник имало различни дефиниции. В това число и за звук, чувства и усещания освен за човек.

Днес беше третото заседание по делото в Софийския районен съд. Първото заседание по делото се отложи поради нередовно призоваване на Бареков. На второто заседание е бил редовно призован, но не се е яви. За днешното е бил призован лично, по телефона.

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов също води дело срещу Бареков. Лидерът на „България без цензура“ публично го е нарекъл „...бояджия, минал през всички власти“, „...завършеният Бай Ганьо в политиката“, заявил, че няма „никакъв морал, никакви принципи“, че „...1 милиард е откраднал“, че цяла България знае, че има имение в Швейцария, че срещу него се води разследване и т.н.

Кирил Йорданов е изброил 14 обидни фрази, за които е предявил иск за обезщетение в размер на 21 000 лева. За двата израза, които според ищеца са клеветнически, той иска сумата от 11 000 лева обезщетение.