Ердоган блокира Youtube

Турските власти блокираха достъпа до сайта за видеосподеляне YouTube, съобщи Би Би Си. Решението идва ден, след като съдът отмени подобна забрана, засягаща социалната мрежа Twitter.
Националното телекомуникационно ведомство е предприело „административни мерки” срещу YouTube, след като там беше качен аудио запис, за който се твърди, е разговор за случващото се в Сирия с участието на външния министър, директора на разузнаването и други високопоставени представители на спецслужбите и въоръжените сили.

През последните дни премиерът Реджеп Тийп Ердоган на няколко пъти обвини социалните мрежи в разпространяване на дезинформация.

Twitter беше блокиран на територията на южната ни съседка, след като там се появиха линкове към други записи, които пък са свързани с корупционни практики. В резултат избухна голям скандал, който постави правителството на Ердоган в много сложно положение дни преди местните избори в Турция, които са насрочени за 30 март.

Блокирането на социалната мрежа също не помогна за подобряването на имиджа на Ердоган, след като редица общественици и даже президентът Абдулах Гюл се обявиха срещу крайната мярка.