Комплиментите увеличават увереността на жените

Жените харчат над 13 000 паунда през целия си живот за козметични продукти, за да се чувстват добре, показва британско изследване.

То установило, че факторите, които най-вече увеличават увереността, са безплатни. Комплимент от приятел или партньора е на първо място в списъка с нещата, които карат жените да се чувстват добре. Малко след това се нареждат идеалната коса и излизането добре на снимка.

Усмивка от непознат, прегръдка и признанието "Обичам те" също карат дамите да се чувстват привлекателни и уверени в себе си. Учените установили, че 40% от момичетата веднага стават по-уверени, ако изглеждат добре на снимка. Други 40% казват, че се чувстват прекрасно след непрекъснат нощен сън.

Изследването установило още, че 42 на сто от момичетата имат по-голяма увереност, ако са с гладки крака, а 33% са щастливи, ако им кажат, че изглеждат млади. Макар 60% от жените да следват стриктен хранителен режим, за да излизат от къщи самоуверени, обикновена прегръдка от дете, партньор, член на семейството или приятел кара 38% от момичетата да се чувстват красиви.

Много от анкетираните 2000 жени признали, че идеалната прическа ги прави уверени в себе си, независимо дали стават сутрин с прекрасна коса или са си направили нова прическа или са сменили цвета на косата си. Една трета от дамите харесват усещането от това да се завърнат след ваканция с прекрасен тен. Въпроси откъде са си купили нещо или покана за среща също придават увереност на представителките на нежния пол. Свеж маникюр, тънки вежди и носенето на дрехи, които изтъкват най-добрите им черти също карат жените да се чувстват удивителни.

Лошият нощен сън е това, което най-вече срива увереността на жените. Събуждането с лоша коса и кожа кара 40% от жените да се чувстват ужасно, а 38% са депресирани, ако някой им каже, че са с пет или десет години по-възрастни от действителното. Пропускането на среща с приятели, обръщението "мамче" в офиса и забождането храна между зъбите също могат да сринат увереността на жените.