Бойко Борисов: Излизаме от парламента /подробности/

 Ние няма да се явяваме в Народното събрание. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

Ако има заседание за избирателния закон, тогава ще се върнем. Ще бъдем на всяко заседание, на което ще се разглежда Изборният кодекс, каза още Борисов. За мен сега е важно да спася партията от провокации, затова напускаме НС. В такива условия на малка представителност на гражданското общество няма да работим. Искаме да има нов модел, продължи той.

Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да участва утре във връщането на Пеевски като депутат. Той заяви още, че не иска да участват заедно и с нароодните представители на партия "Юруш" (бел. ред. - Атака). Той посочи, че ГЕРБ ще отваря позициите си към партиите в център-дясно. Този парламент час по-скоро трябва да се махне, каза той и поясни, че завежда дело срещу председателя на БСП Сергей Станишев за клевета, защото бил казал, че Борисов има криминално минало. Борисов също се похвали, че от 15 г. се бил доказал като честен експерт.

"Само съдилища за тия хора и… пари за детски и старчески домове", закани се Борисов на управляващите. "Лъжци, долни при това… и дебели", завърши той речта си, поизнасяйки последните думи, докато се разминаваше с представителите на медиите.

Лидерът на ГЕРБ отрече първоначалната идея да предизвикат в НС вот на недоверие към правителството, според него това вече е безсмислено. Вече не знаем тия хора с какви очи гледат. Цяла София е на улицата, а те/управляващите- бел.р./ стоят и казват: ние ще се поправим, произнесе на висок глас Борисов. За какво да им угаждаме. Този парламент вече не отговаря на обществените интереси. Той повтори няколко пъти, че Станишев и Орешарски ги било страх да кажат кой им е наредил за кандидатурата и избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, а това бил Ахмед Доган.

В началото на своето слово на брифинга - точно слово, защото въпроси на журналисти се оказа, че не са предвидени, с малки изключения, Борисов заяви, че всячески се търсело ГЕРБ да бъде забъркан в провокация по време на протестите. Престъпниците, които правеха контрабанда 20 години, искат да ни изкарат нас престъпници, подчерта той.

Утрешното решение, което ще бъде точка първа от дневния ред на НС за отмяна на решението за избиране на председател на ДАНС, Борисов коментира така: Това е опит на председателя Миков да прави парламентарни трикове, на каквито се нагледахме. Това е една провокация към нас и към цялото общество, бе неговото мнение. Всъщност, Станишев, чиято партия е избивала хора, казва, че е дал всички правомощия на човек, който 4 години е бил 4 пъти на работа, а предишните 4 е свален като зам.-министър, защото той щял да действа нестандартно, продължи Борисов. Не Пеевски е проблем, проблем е Доган, той реди всички пионки, подчерта Борисов.

Това правителство и този парламент час по-скоро трябва да се махне. Месец, месец и половина ще стане след изборите, а тези, които казаха, че са готови с експерти, нямат експерти, нямат заместник-министри, нямат областни управители, изреди Борисов несъгласията си. Вижте какво е казала сегашната зам.-министърка на образованието за нашата икона Васил Левски, когато ДПС говори, че аз имам връзка с криминални дела – че Апостолът на свободата бил нарушител на обществения ред, каза лидерът на ГЕРБ. Слагат зам.-министър на земеделието човек, който правеше заменките и щом Левски за тази партия е престъпник, всичко казано за тях за мен е комплимент. Истински съм горд, че има такова гражданско общество, обобщи Борисов. А Орешарски продължава да се гърчи и да им влиза в комбинациите - на негово място отдавна щях да подам оставка, добави той.

Те ще ни провокират в парламента, знам със сигурност, че утре готвят буквално да се бием, да ни предизвикат на бой, заяви в началото на словото си преди да съобщи, че ще напуснат утре парламента. Но се казва - по-добре лош мир, отколкото война, разгорещи се Борисов. Според него БСП и ДПС вече стигнали дъното.

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за връщането на Делян Пеевски като депутат. Ние ще потърсим, ако откликнат и г-жа Кунева, и г-н Костов или Радан Кънев, говорих и с Мартин /Димитров-бел.р./, и с други колеги – ще търсим някакви варианти да разтваряме позициите си към останалите хора в център дясно, а и към тези, които панически ще избягат от БСП, е позицията на Борисов. Проблемът е Доган. Той реди всичките пионки, Пеевски е изпълнител, на който са казали – ще ходиш там и ще правиш еди какво си, подчерта той. Проблемът е Доган и начинът, по който ДПС вкара БСП в канала и всички са наясно за това… виждате от вчера колко лидери, колко знакови имена от БСП говорят потресени, посочи той.

Проблем са тези, които правят Местан, Станишев и Орешарски смешни пред обществото, защото тях ги е страх да кажат кой им е наредил, защото трябва да кажат – Доган ни каза, а ги е страх да го кажат, забранено им е, отбеляза Борисов.