Кримските татари планират собствен референдум

Кримските татари, мнозинството от които се противопоставяха на присъединяването на региона към Русия, искат да проведат собствен референдум на 29 март, за да определят позицията си след последните събития, съобщи в Крим техният лидер Мустафа Джемилев.

"Планираме да проведем на 29 март нашия национален конгрес в Симферопол. Един от обсъжданите въпроси ще бъде самоопределението на татарския народ. На 16 март не участвахме в референдума за присъединяването на Крим към Русия и сега искаме да организираме наш собствен референдум", заяви Джемилев пред журналисти, цитиран от Интерфакс.

Въпросите на референдума все още не са формулирани. Териториалната принадлежност на Крим няма да бъде засягана, а по-скоро "формите на съжителство", допълни татарският лидер. Той каза още, че сега държавни служители в Крим са съкращавани и щели да бъдат върнати на работа, само ако приемат руско гражданство.

Посочвайки, че изборът не е лесен, Джемилев изтъкна обещанието на новите власти да гарантират на татарите квота от 20 души във всички държавни органи и да предоставят на татарския език същия статут като на руския. Както и да вземат мерки, за да помогнат за завръщането на татарите, които все още са в регионите, където общността им беше депортирана от Сталин.

Той каза още, че решението на татарите ще зависи от отношението на украинските власти и от възможностите им да защитават хората, които ще останат в Крим. "Ще консултираме действията си с нашите власти (украинските). Но ако те ни изоставят...", заяви Джемилев. Той допълни, че около 5000 татари са напуснали Крим в последните дни, най-често в западните области на Украйна. Смята се, че тяхната общност в Крим се състои от близо 300 000 души.