Траян Бъсеску: Путин с голям копнеж гледа към устието на Дунав

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че смята, че президентът на Руската федерация Владимир Путин "с голям копнеж гледа към устието на река Дунав", предаде скопската телевизия Сител. На форум в Букурещ, организиран от Фондацията "Народно движение", Бъсеску припомни за изявление отпреди няколко години, за което беше критикуван, че "Черно море е руско езеро", и че днес това става реалност. Румънският президент изрази голяма загриженост, тъй като за първи път в Европа, от 1968 година, се случва инвазия и анексиране на територия на една държава от друга под заплаха със сила.
Според Бъсеску, в момента никой не изключва възможността следващите стъпки на Русия да бъдат насочени към Приднестровието, Република Молдова, източна Украйна или Одеса. Бъсеску изтъкна, че според него, Русия няма да навлезе в източна Украйна, но ще я контролира чрез своите хора, назначени в администрацията.
"Ако погледнем историята на Руската федерация и историята на Руската империя, смятам, че Путин с голям копнеж гледа към устието на река Дунав. Смятам, че той се интересува от Приднестровието, Одеса, устието на Дунав; не знам дали това ще се случи, но съм длъжен да предупредя нашите съюзници и се надявам, че няма да се случи, но категорично твърдя, че тези вълнения съществуват", посочи Бъсеску. Според него, Русия иска "човек по свой вкус" начело на Украйна на президентските избори на 25 май.