Повече от 14 200 безработни са започнали работа през март със съдействието на бюрата по труда

Повече от 14 200 безработни са започнали работа през март със съдействието на бюрата по труда, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Това е с 1721 души повече спрямо предходния месец. През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 378 пенсионери, учащи и заети. 
Представителите на рисковите групи, които са намерили своята трудова реализация през март чрез субсидирани работни места, са 317 – 34 по програми и мерки за заетост и 283 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. 
Общо 34 безработни и заети са включени в различни обучения, а 190 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност. През март са издадени 5452 ваучера за заети и безработни лица за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ по Национален план за възстановяване и устойчивост. 
Равнището на регистрираната безработица в страната през март е 5,77% и се отчита намаление на месечна база от 0,07 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 163 635 и се отчита понижение спрямо миналия месец с 1950 души.
През месеца са регистрирани нови 19 946 безработни в бюрата по труда, при тях се наблюдава минимално увеличение от 0,2% в сравнение с февруари. Други 686 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. При тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец на търсенето на услугите на Агенцията – с 15,7%. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 4500 неактивни на пазара на труда лица, съобщиха от Агенцията по заетостта.
Увеличен е и броят на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар – през март те са 14 706 при 10 494 през предходния месец. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – 30, 2%, преработващата промишленост – 17,6%), търговията – 8,9%, държавното управление – 7,8%, следват селското, горското и рибното стопанство – 7,8% и образование – 4,8%.
Най-търсените от бизнеса професии през март са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; продавачи; работници в селското, горското и рибното стопанство; водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения; работници за събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; помощници при приготвяне на храни; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; чистачи и помощници, и др.
Промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта бяха приети в края на март от правителството в оставка на премиера Николай Денков. Основната цел на промените е да бъдат подобрени предоставяните от бюрата по труда услуги чрез повишаване на ефективността на процедурите за подбор и наемане на безработни и облекчаване на условията за повишаване на тяхната квалификация.