Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Вапцаров" в Чепеларе ще представя България в Международно състезание за енергийна ефективност "Shell Eco-maraton". Това съобщи за БТА капитанът на отбора инж. Тодор Лазаров, който е и учител по „Мехатроника“ в гимназията. Надпреварите ще се състоят във френския град Нагаро от 19 до 25 май.
„За нас това е много важно състезание, което е на няколко етапа. Последните три години сме от водещите отбори на България и единственият, който е съставен от ученици. Участват още два отбора, които са на институтско ниво – на Техническите университет в София и Русе“, посочи инж. Лазаров. Новото в електромобила на гимназията от Чепеларе тази година е, че са подменени всички движещи агрегати - заден мост, преден мост, хидравлични спирачки, нови главини, нови шини. „Електрониката също е променена - имаме чисто нов контролер, и работихме по новата телеметрична система, която е единствената, притежавана от български отбор. Ние в реално време наблюдаваме своя резултат и за това бяхме първите, които направихме 500 километра с един киловат час. Бяхме първите, които направихме 600 километра за един киловат час и сега се борим за 700 километра за един киловат час“, каза още капитанът на отбора.
Тази година е юбилейна за училището, защото отборът ще участва в десето поред състезание. В чепеларския тим са включени пет момчета от десети клас - пилот, двама механици и електричар.
Пилотът Станимир Илчев е за първа година в отбора. Той каза, че не е толкова лесно да се управлява колата, защото е доста малка и тясна. „Стараем се да поддържаме средна скорост от 25 километра в час. Рекорд все още не съм поставял, не съм карал на състезание, но сега ще се целим да постигнем 700 километра с един киловат час“, посочи десетокласникът. „Занимавам се с програмиране и ми доставя голямо удоволствие. Колата в момента е в топ състояние. Тя е една от най-икономичните в цялото състезание на „Shell“. Батерията е литиевойонна, 200 вата, моторът също е толкова. Зарежда се със зарядно, което ние сме го направили“, обясни Васил Димитров, който се занимава с електрониката по колата.
Стоян Пепеланов е един от механиците и се надява на състезанието да направят много добър резултат. Колегата му механик Григор Пелтеков е на мнение, че електромобилите имат бъдеще, защото са икономични и не замърсяват въздуха. „Автомобилът е с аеродинамична форма, стараем се да е по лек като тегло, за да харчи по-малко. Гумите също са специални. Автомобилът, с който учениците ще участват, е шести прототип. „Започваме работа и по седмия прототип, който ще е за следващия отбор. Той ще бъде от градски тип – с четири гуми, с два пъти по-добра аеродинамика от „Тесла S“ и 40 пъти по-добра икономичност от „Тесла S“, каза инж. Тодор Лазаров.
Учениците бяха посетени и от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев, който им благодари за добрата работа и надграждането на постигнатите резултати. „Това е плод на десетгодишен труд. Когато се върви в една посока и тя е правилна, нещата се получават. Общината стои зад отбора - и финансово, технически, материално. Важно е да се стимулират младежите, които имат желание, имат амбиция и показват, че са можещи в тази сфера“, добави Хаджиев.