Д-р Росица Кръстева завършва Медицинския университет в Плевен през 1997 г., а през 2008 г. придобива специалност „Нервни болести“ в Медицински университет - Варна, където е докторант в катедра „Нервни болести“. Д-р Кръстева е началник на отделението по Нервни болести в УМБАЛ „Медика Русе“. Член е на Управителния съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Русе.
Тя е един от добрите специалисти в областта на превенцията и лечението на инсулт. На проведения в края на април в Русе симпозиум по Спинална хирургия д-р Кръстева представи две изследвания, проведени в „Медика“ и свързани с последствията от болката при дискови хернии и нейното лечение с фасетни ставни апликации. В симпозиума тя участва заедно с екип от отделенията по Ортопедия и травматология и Физикална и рехабилитационна медицина.

- Д-р Кръстева, представихте две изследвания, свързани с дисковата херния и болката, на симпозиума по Спинална хирургия. Със сигурност немалко хора страдат от това заболяване, така че кажете в какво се състои същността им и какви пациенти обхваща?
- Поставихме си за цел да изследваме качеството на живот при пациентите с дискова херния. Едното ни изследване беше насочено към пациенти с лумбална и цервикална дискова херния, като проследихме интензитета на болката, инвалидността и нивото на депресия чрез въпросници за самооценка. 
Другото ни изследване беше насочено към сравняване на ефекта от лечението с фасетни ставни инжекции при пациенти с лумбална дискова херния и при пациенти със същата диагноза, които са лекувани консервативно. 
Във фокуса и на двете беше болката и методите за нейното преодоляване, защото заболяванията на гръбначния стълб стават все повече важен медицински, социален и икономически проблем в съвременния свят.
От дискова херния страдат най-често хора от третата до петата декада от живота си в съотношение мъже към жени 2:1
Лумбалната дискова херния е най-честото дегенеративно заболяване на гръбначния стълб и може да доведе до ниска кръстна болка и радикулерна болка в долните крайници. 
Болката води не само до физически, но и до психически неразположения, до влошаване на качеството на живот. Пациентите с дискови болести са обект на лечение от различни специалисти - общопрактикуващи лекари, невролози, физиотерапевти, неврохирурзи и ортопеди, като прави впечатление, че няма единен  диагностичен и терапевтичен алгоритъм.  
- Какво установихте чрез първото си изследване?  
- Нашето предположение беше, че има разлика между двата вида дискови хернии - лумбална и цервикална, които могат да бъдат третирани по различен начин. Изследвахме 75 пациенти, които се лекуваха в болница „Медика“ в „Неврология“ и „Физиотерапия“, лабораторно хоспитализирани пациенти, от различни възрастови групи. От тях 33-ма бяха мъже, останалите 42-ма жени. От всички участници в изследването 54 души бяха с лумбална дискова херния и 21 с шийна дискова херния. Средната възраст на пациентите с шийна дискова херния беше около 53 години, а на тези с лумбална - 40 години.  
Изглежда, че
проблемите в шийния отдел са по-малко инвалидизиращи, отколкото проблемите в кръста
и по-често засягат жените. Те не принуждават пациентите да отсъстват от работа толкова често, докато при пациенти с лумбална дискова херния инвалидността относно ежедневните дейности и качеството на съня са пряко повлияни от болката в кръста и се увеличават с интензитета на болката. Трябва да кажем обаче, че пациентите, страдащи от цервикална радикулопатия, която протича с болки в ръката, а понякога и със сензомоторен дефицит в зоната на засегнатия нерв, често отсъстват от работа, намаляват социалните си контакти и се чувстват психически изтощени. Пациентите с невропатна болка (дължи се на увреда в структурата или функцията на самите нерви) по-често търсят специалисти по болката и имат по-лошо качество на живот в сравнение с тези, които изпитват остра болка. 
От участниците в нашето изследване най-голям брой са посочили като самооценка симптоми на умерена депресия - над 40%, а най-малко са тези с тежка депресия. Само 6% от участниците не проявяват симптоми на депресия. По отношение силата на болката резултатите са: близо половината пациенти са с умерена болка, с тежка - над 40%, под 10% са с лека и няма такива, които не изпитват никаква болка.  
Направи впечатление, че
в групата на пациентите с дискова херния в поясния отдел има по-голям относителен дял с тежка и пълна инвалидност
Резултатите показаха още, че при всички изследвани има високи нива на болка. Пациентите с шийна дискова херния са с умерена степен на депресия, докато почти половината от групата с лумбална дискова херния имат лека форма, сред тази група има и пациенти без депресия. Категорични сме, че съществува статистически значима връзка само между интензитета на болката и степента на депресия и липсва такава между степента на инвалидност и депресията.
- Второто изследване е насочено върху ефекта от инжекционна терапия в кръстната област на гръбначния стълб. Какви са резултатите?
- Да, другото ни изследване беше насочено към ефекта от лечението с фасетни ставни инжекции на пациенти с лумбална дискова херния. За да проверим това, сравнихме резултатите при пациенти от отделението по Ортопедия и травматология на УМБАЛ „Медика Русе“, лекувани с фасетни ставни инжекции, с тези, които са лекувани консервативно. 
Във всяка група имаше по 21 пациенти. Те също бяха оценявани по степен на болката и по оценка на инвалидността. Резултатите показаха, че има едно
добро повлияване на болката и при двете групи с лек превес при пациентите, на които са прилагани фасетни ставни инжекции
и значително по-добро повлияване на същата група по отношение на инвалидността, причинена от лумбална дискова херния. Резултатите показаха още, че пациентите  трябва да се лекуват интердисциплинарно, т.е. наред с интервенционалните методи трябва да се прилага и консервативно лечение, тъй като при лумбалната дискова херния, и не само при този вид херния, симптомите са съчетани с невропатна болка, а тя се лекува доста трудно.
- Доколко инвазивни са фасетните ставни инжекции и имат ли странични ефекти?
- Те са минимално инвазивни, поставят се под флуороскопски контрол с рентгеново С-рамо под местна анестезия, като пациентите се позиционират по корем на операционната маса. Усложненията са изключително редки и са свързани най-вече с болката, причинена от убождането на иглата, и са бързопреходни и самоограничаващи се. 
- За кого е най-подходяща инжекционната процедура?
- Фасетните ставни инжекции са подходящи за
пациенти, които все още се колебаят да предприемат оперативно лечение и искат да опитат нещо по-щадящо
Също за пациенти, които нямат строги индикации за оперативно лечение, но въпреки консервативното лечение не успяват да постигнат достатъчно овладяване на болката. 
- Говорим за дискови хернии, но нека да кажем какво точно представлява това заболяване и какви видове болки провокира?
- Дисковата херния е състояние, при което се разкъсва външният фиброзен пръстен на междупрешленния диск и през него излиза сърцевината, която играе ролята на амортисьор. Тя е мека, желеподобна и се нарича пулпозно ядро. Този процес се причинява от микроскопични пукнатини или разкъсвания на външния фиброзен пръстен, а причините могат да са дегенеративни или да се дължат на травма. Когато пулпозното ядро излезе от фиброзния пръстен, може да притисне гръбначния мозък или пък коренче на нерв, което предизвиква болка. 
В нашите изследвания се фокусирахме върху болката, защото тя е най-изявеният симптом и точно тя кара хората да търсят медицинска помощ.
Болката може да бъде пробождаща и ограничаваща движенията, но също тъпа и постоянна
Освен на мястото, където се намира дисковата херния, тя може да се разпространи по притиснатия нерв, като се спуска към краката или ръцете. Съпътстващи болката симптоми са още бодежи, изтръпвания, мравучкане, загуба на чувствителност, на мускулна сила, а в някои случаи се появяват и смущения в отделителната система. Лечението на дисковите хернии зависи както от стадия на заболяването, така и от конкретните симптоми. Най-ефективно е, когато става дума за протрузия - начална степен на дисковата херния. Заболяването херния, както вече споменах, е интердисциплинарен медицински проблем, но неврологичните последствия като болка, увреждане на нервните коренчета и нервите изискват интердисциплинарен подход в лечението. Какво да бъде лечението за конкретния пациент, се преценява от екип невролог, ортопед, неврохирург и физиотерапевт. На база на тяхната експертиза лечението протича консервативно, чрез минимално инвазивни процедури или пациентът се насочва за оперативно лечение. За това ние в УМБАЛ „Медика Русе“ залагаме на този комплексен и индивидуален подход към всеки пациент с дискова херния. Освен това пациентите, които вече са оперирани, след интервенцията имат нужда от физиотерапия и допълнителен контрол на болката и проследяване от невролог. 
- Как можем да се предпазим от това заболяване или поне да го отложим във времето така, че да избегнем тежките последствия?
- От голямо значение за здравето на гръбначния стълб е движението.
Физическата активност насърчава кръвообращението, което е важно за храненето на дисковете и за тяхната регенерация
Затова заседналият начин на живот е рисков за развитие на дискова херния и хората, които работят по цял ден седнали, са едни от най-засегнатите. Особено професионалните шофьори, при които вибрациите на автомобила допълнително допринасят за увреждане на диска. Наднорменото тегло (особено когато то е в ранна детска и юношеска възраст) също е фактор за появата на това заболяване, защото натоварва прекомерно гръбначния стълб. Неправилното повдигане на тежки предмети, тежкият физически труд, при които се използват предимно мускулите на гърба вместо мускулите на краката, завъртането на торса при повдигане на тежести може също да увреди дисковете. Шийната дискова херния обикновено се развива при пациенти, които имат продължителен престой, седнали на бюро.