Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията, съденето, за разпъването на кръста, за смъртта и погребението на Иисус Христос. 
Днес е и строг пост. Всички християни се покланят на плащаницата с изобразеното тяло на Иисус Христос и я обсипват с цветя. Вечерта се извършва и така нареченото Опело Христово.
От Софийската митрополия съобщават на сайта си, че днес от 8:00 ч. в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София ще бъде отслужена вечерня с така наречените Царски часове и с изнасянето на светата плащаница.
От 19:00 ч., отново в катедралния храм "Св. Неделя", ще се извърши и така нареченото Опело Христово. 
На Велики петък Иисус Христос е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.
На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите, страданията - на църковнославянски, на Иисус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.
Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.