Два човешки живота са спасили деца, преминали обучение по програмата „Бързи герои 112“ как да разпознават основните симптоми на инсулт и как да спасят свой близък в спешната ситуация. Това съобщи националният координатор на здравно-образователната програма Елена Хадживълчева, която получи заедно с началника на РУО Росица Георгиева грамота от новия областен управител Драгомир Драганов за успешна реализация на програмата.
От януари до края на март са обучени близо 8700 деца от цялата област на възраст от 6 до 10 години. В проекта участваха 77 учебни заведения и над 500 начални и предучилищни учители. Но най-невероятното е, че благодарение на тази програма, вече има два спасени живота на ваши съграждани от деца, посочи Елена Хадживълчева.
Един от тези случаи е в СУ „Васил Левски“. Три дни преди Коледа миналата година 39-годишният учител по информационни технологии Мартин Вишанов получава инсулт в час с учениците от 3 Ж клас. Въпреки първоначалния стрес, децата си припомнят наученото от „Бързи герои 112“ и се обаждат на класния си ръководител. Следва спешна реакция и на медиците, за да може днес, около Великден, Мартин Вишанов да се върне при учениците си.