Поскъпването на апартаментите заради инфлацията през последните две години изглежда продължава да помпа ентусиазма на строителните предприемачи. Въпреки че все повече икономисти говорят за кредитен балон, а брокери предричат задържане на цените, настоящите нива изглежда са достатъчни за реализиране на печалби и компаниите бързат да извадят нови жилища на пазара.
През първото тримесечие на годината в Русе е започнато строителството на 20 сгради със 195 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 20 987 кв. м. За сравнение през цялата 2023 г. бе стартирало строителство на 293 жилища. През тази година за тримесечие започваме толкова апартаменти, колкото за цялата 2022 г. Строят се и три административни сгради с РЗП 1828 кв.м и още 102 други с площ 112 725 кв.м
Издадените през януари-март разрешителни за строеж са за 32 жилищни сгради със 133 жилища в тях и за 80 други с площ 15 129 кв.м.
Целият този ръст на жилищното строителство някак не се връзва с намаляващото население. През миналата година жителите на град Русе са намалели с още 1018. Според данните от последното преброяване в едно жилище живеят средно 2,3 души, така че само през 2023 г. са се опразнили към 440 апартамента. Въведените в експлоатация нови жилища са 73. Тоест би трябвало още над 500 жилища да са на пазара и да търсят нови обитатели. На практика обаче не се получава така, понеже огромната част от изпразнените стари жилища не се продават. Собствениците им ги използват, за да държат парите си в тях, тъй като не виждат добра алтернатива при нулевите лихви по депозити в банките. И докато те не се покачат сериозно, положението няма да се промени.