На 8 май, сряда, от 18 часа в зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей в Русе ще бъде представена книгата „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ на председателя на ВМРО д-р Красимир Каракачанов. 
Тя представлява цялостно и задълбочено изследване на дипломацията и пропагандата, извършвани от Задграничното представителство на Вътрешната македонска революционна организация в София. В книгата се разглеждат различни периоди от външнополитическата дейност на ВМРО, като например:
1. От края на 1919 г. до есента на 1924 г.: В този период ВМРО активно участва в дипломатически усилия и пропаганда, свързани с балканските войни и разпадането на Османската империя;
2. От юли 1928 г. до края на 1934 г.: През този период ВМРО продължава да използва дипломацията и пропагандата, за да насърчава своите цели и интереси;
3. След преврата от 19 май 1934 г. до септември 1944 г.: В този период ВМРО се занимава с външнополитически въпроси, свързани със събитията в Европа и Балканите, както и с вътрешните политически промени в България. Тези периоди предоставят интересен поглед върху външнополитическата дейност на ВМРО през този ключов период от българската история.
Красимир Каракачанов e доктор по международно право и международни отношения. Магистър по история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира Нова българска история, Политическа история на балканските държави, Национално освободителното движение в Македония и Тракия, Политически движения в България. Член е на Македонския научен институт - София. Народен представител в 38-ото (1997-2001), 40-ото (2005-2009), 43-тото (2014-2017) и 44-тото Народно събрание (2017), вицепремиер по сигурността и обществения ред и министър на отбраната (2017-2021). Автор е на статии в исторически издания и множество публикации в българския периодичен печат, свързани с националноосвободителните борби на българите в Македония и съвременните взаимоотношения между Република България и Република Северна Македония. Автор е на книгите „ВМРО - Историята на една борба“, „Тодор Александров“, „Забравените апостоли на Македония“.
Организаторите канят всички русенци, които имат интерес към темата да заповядат на представянето.