Младата Елена Харалампиева е новата Китри в балетния спектакъл „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус. Всъщност представлението, което русенци ще видят на сцената на Операта на 31 май, ще бъде своеобразна нова премиера на спектакъла, който вече на два пъти произведе истински фурор в Русе. Първия път в средата на април в главните роли публиката аплодира кубинската балерина Ариане Лафита и нейния партньор, италианеца Виторио Галоро като Базил. След това Китри и Базил танцуваха румънските солисти на националния балет в Букурещ Бианка Фота и Джиджел Унгуреану. На 31 май русенските ценители на балетното изкуство ще видят в тези роли Елена Харалампиева и също тъй младия солист на Софийската национална опера Емил Йорданов.
Можем да смятаме това представление за своеобразна поредна премиера, каза дни преди спектакъла директорът на русенския балет Веса Тонова. Всъщност зрителите ще видят една по своему нова интерпретация на постановката, тъй като множеството нови имена в състава внасят нови нюанси в трактовката и добавят по нещо свое, обяснява Тонова. Това е част от намерението ни винаги, във всеки спектакъл да има по нещо интересно, което да провокира публиката, като по този начин зрителите винаги да бъдат в готовност да очакват приятни изненади и неочаквани елементи, които внасят новите изпълнители със своя натюрел и талант, добавя прима балерината на Софийската опера, която от няколко месеца е шеф на русенската трупа. Елена и Емил са страхотни - с много хубаво, ведро излъчване и със силно присъствие, двамата чудесно си пасват и като двойка и аз се надявам техният адреналин да се предаде и на публиката, казва Тонова.
Нова трактовка на образите ще придадат и Светослав Маринов /Еспада/, Станислава Караджова /уличната танцьорка/, Грета Георгиева /Мерседес/, Детелина Кремъкова /Карменсита/, Моника Илиева /повелителката на дриадите/, Антоний Иванов като Санчо Панса. В ролята на Дон Кихот русенци също ще видят ново лице - това е Драгомир Атанасов, когото мнозина познават като хорист, но в балета демонстрира множество от своите артистични дарби.
Приятелките на Китри този път ще бъдат Цветлина Котева и Весела Василева, а като Гамаш на сцената ще излезе Йордан Кръстев - един от създателите на спектакъла, който се завръща към тази роля и удивително бързо я възстановява в репертоара си. Той е невероятен - неуморим е, по цял ден е в залата и съм му много признателна като репетитор, казва Елена Харалампиева. За самата Елена ролята на Китри е първата голяма роля и това, естествено, я кара да се вълнува. Тя е огромно предизвикателство, още повече че характерът на Китри много се различава от моята собствена душевност, признава балерината. Тя е завършила Балетното училище в родния си град София през 2004 година, а от 2006 е „натурализирана“ русенка. „По любов“ - така Елена обяснява причината да заживее тук и това кратко обяснение сякаш за нея изчерпва всичко. Огромна е благодарността ми към Веса Тонова, която рискува и ми повери ролята, благодарна съм и на репетиторите Йордан Кръстев и Мариана Захариева, на колегите - на сцената солистите са нищо без ансамбъла, казва Елена Харалампиева и споделя, че посвещава своята Китри на паметта на майка си, която е починала миналия септември. Крехката като статуетка балерина не пропуска още една признателност - към съпруга си, но там разбирането към отдадеността на младата жена към ролята е зададено по презумпция: Милен Харалампиев е част от русенската балетна трупа и самият той в „Дон Кихот“ танцува единия от приятелите на Китри /другият е Трифон Митев/.
Искрено се радвам на Елена и на Емил, а и на всички останали колеги в спектакъла, казва Веса Тонова. Това е един от най-красивите, най-колоритните балетни спектакли, но е и изключително сложен от професионална гледна точка, обяснява тя. „Дон Кихот“ е в тройката, която регистрира професионализма - останалите два са „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“, добавя примата. Балетният спектакъл по безсмъртния роман на Сервантес е съчетание на тежки бравурни елементи с актьорско майсторство, което го прави балетно-театрален. За подготовката, особено на главните роли, са необходими поне два месеца, казва Веса Тонова, която сама е танцувала Китри, така че според нея това, което са направили Елена, Емил и техните колеги за около две седмици, граничи с геройство.