20-годишният Ивайло Банчев от русенското село Хотанца получи най-тежката присъда - доживотна, за двойно убийство.
Състав на Русенския окръжен съд осъди младия мъж за двойното убийство, извършено на 22 януари 2011 г. Тогава в дома им бяха намерени мъртви 72-годишният Иван Марков и 65-годишната му съпруга Цветана, които са били убити с брадва от Ивайло. Изчезнали и 700 евро.
Причината за жестокото убийство била, че семейството отказало да даде заем от 200 лв. на Ивайло. Три дни след извършеното престъпление младият мъж заминал за Испания, но на 1 февруари решил да се прибере и бил задържан на русенската гара.
Делото премина през доста обрати, след като през април т.г. бивш съкилийник на Ивайло представи пред съда писмени показания на заподозрения, в които се твърди, че не той, а брат му е убиецът. Според версията, която Ивайло му разказал, брат му го заплашвал, че ще посегне на детето му, ако го издаде на полицаите. Затова на досъдебното производство казал, че той е извършителят.
Според въпросните показания, записани на хартия от съкилийника, братът на Ивайло сам си признал пред него още вечерта на убийството и после го накарал да хвърли брадвата, с която е извършено престъплението. Съпругата на Ивайло пък, която пристигна от Гърция за разпита, каза пред съдебния състав, че когато тя отишла при Ивайло в ареста, той й казал, че много съжалява за това, което е направил. Въпреки това съдът постанови най-тежката присъда.

ПОДРОБНОСТИ В УТРЕШНИЯ БРОЙ НА УТРО