Светият синод потвърди решението си за наместник-председател на БПЦ да бъде избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, заяви главният секретар на Светия синод епископ Наум, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че заседанието на Светия Синод започна днес без четирима от митрополитите. На въпрос дали ще има прегласуване за наместник-председател на БПЦ, митрополит Кирил, който е избран за такъв временно заяви: "Аз не съм Господ, не мога да кажа". Той подчерта, че все още не може да се говори за разделение в църквата.

По повод отсъстващите митрополити, Кирил Варненски каза: "Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата". "Най-важното е да бъдем единни", заяви митрополитът. Той посочи, че никой не застава персонално зад него и благодари на всички архиереи, които са застанали зад единството и каноничността на БПЦ. "Нека всички духовници и миряни да бъдем единни, за да покажем, че духовният скок ще продължи, за да можем мирно на канонична основа да изграждаме съдбата на БПЦ", призова митрополит Кирил.

В Светия Синод няма разделение, а само различни мнения. Това каза Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председател на катедралния храм "Свети Александър Невски", преди началото на днешното заседание на Светия Синод. Преди началото на съвещанието на Светия Синод, в Синодалния параклис "Свети цар Борис", се отслужи панихида за 9 дни от кончината на Патриарх Максим.