46 на сто от учителите нямат служебен лаптоп, показва национално проучване на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа“ за готовността на образователната система за обучение от разстояние в електронна среда.

54 на сто от учителите разполагат със служебни лаптопи за обучение в електронна среда, 38% от учениците имат дигитално средство, а останалите учащи  имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност, отчитат от Синдикат  "Образование".

Според резултатите от тяхното проучване, в  43% от училищата има отлична интернет свързаност, а в 52 на сто от учебните заведения тя е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.

94 % от учителите плащат с лични средства достъпа си  до интернет, а по-малко от 2 на сто от педагозите са  получили служебни средства за това.

Оптимистично звучи фактът, че в близо 75%  от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14 на сто от тях такава се изгражда в момента  и само в 12% от учебните заведения няма такава, посочват от Синдикат "Образование".

Оттам са на мнение, че  всички български учители, без изключение трябва да получат служебни лаптопи, за да могат да работят ефективно  и да превключват, когато е необходимо , в режим на  работа от разстояние.

Междувременно от промени в наредба, свързана с  училищното образование, обнародвани в "Държавен вестник", стана ясно, че при бъдещо превключване към обучение в електронна среда, онлайн часовете за децата от 1 до 4 клас ще са по 20 минути, в 5,6 и 7 клас - 30 минути, а от 8 до 12 клас - 40 минути.