Подарък получиха студентите от Университета по хранителни технологии /УХТ/ на старта на новата академична 2020/2021 година днес. Двете студентски споделени пространства, разположени в бл. 1 и 2, бяха открити от ректора проф. д-р Пламен Моллов.

Интегрирането на такива места в учебните кампуси ще активира студентската общност и ще създаде среда за по-ефективна подготовка по пътя на младите хора от университета към професионалната реализация. Те ще създадат условия за допълнителен контакт с колеги, със студенти от други висши училища, с преподаватели и представители на бизнеса, заяви проф. Моллов.

Изграждането на студентските споделени пространства в Университета по хранителни технологии е резултат от разговори със студенти от различни специалности, заяви доц. д-р Кремена Никовска, Функционален декан по Студентска и социална дейност. Точно по време на най-голямата изолация заради коронакризата нашите възпитаници вложиха много позитивна енергия, водени от желанието си да общуват, и всички се обединихме около идеята да създадем тези пространства.“

Ръководството на УХТ се обърна към различни бизнес организации и предложи партньорство чрез участие със спонсорски пакети. Те представляват възможност за сътрудничество между университета и бизнеса чрез включване в кампании за социална отговорност, съвместни събития, инвестиции за разпознаваемост на бранда и сътрудничество с цел кариерна реализация на студентите.

Уютно обзаведените кътове ще стимулират студентите, като развиват уменията им за съвместна работа по учебни задания. Ще дадат възможност за провеждане на дискусии и дебати, разработване и сътрудничество за „start up“ проекти, като ще може да се използват и за провеждане на обучения и семинари.

Тук преподаватели, организации и бизнес представители ще имат място за провеждане на инициативи, ориентирани към студентите, на тяхна „собствена“ територия.

Златният спонсор на инициативата е Консервна фабрика „Траки“ със собственик Стайко Тодоров, който определи името на споделеното студентско пространство - „Траки“. Неговият екип имаше възможност да брандира едно от пространствата. Партньорството предвижда организиране на съвместни мероприятия и достъп до университетските ресурси. Студентите ще могат да се реализират в една от най-новите и модерни фабрики.

Доц. Никовска отправи от името на студентите благодарност към ръководството на УХТ и колегите си за съдействието студентските споделени пространства да бъдат създадени в кратки срокове – по време на лятната ваканция.