Контролът над потенциалните замърсители на въздуха в Русе се засилва

        От днес служители на Втора районна служба ПБЗН започват ежедневни замервания за съдържание на опасни и вредни вещества във въздуха в близост до потенциални замърсители в Русе.

        Още на 1 септември, при сформирането на Общинския кризисен щаб от кмета Пенчо Милков, общината разположи денонощен пост със служители на специализираното звено КООРС в близост до един от заводите. В момента се подготвя съществуващата инфраструктура на общинската територия и до броени дни ще се монтират камери за постоянно видеонаблюдение.

        Предвижда се следващата седмица на различни места в града да бъдат разположени мобилни станции за измерване на атмосферните показатели. Община Русе е получила уверение от изпълнителната агенция по околната среда и водите, че ще бъде предоставена станция за измерване на замърсяването в Източната промишлена зона.

        Целта на Общината е да се активират усилията не само на общинската администрация, но и на компетентните институции за контрол на чистотата на атмосферния въздух. В това число влизат периодични проверки и своевременно сигнализиране при констатиране на нарушения на предписаните от РИОСВ норми от страна на предприятията – потенциални замърсители.