Ваксинатасрещу COVID-19 на Центъра за изследвания „Гамалея“ след регистрация е доставена в лечебни заведения и първите доброволци ще я получат в близко бъдеще. Това заяви Денис Логунов, заместник-директор на Института „Гамалея“ за научна работа.

„Третият етап на тестване току-що започна, отворени са центровете, доставена е ваксината и в близко бъдеще ще бъде приложена на първите доброволци“, каза Логунов в ефира на канал „Русия 24“.

Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от Изследователския център „Гамалея“ в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

БГНЕС припомня, че по-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена “Спутник 5” ще започнат през септември.

Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

„На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна”, уточни министърът.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че фондът е получил заявления от повече от 20 държави, като са направени поръчки за купуване на над един милиард дози от ваксината. Русия се е съгласила да произвежда ваксини в пет страни, което ще й позволи да произвежда до 500 милиона дози годишно.