Над 100 килограма хероин са задържани вчера на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Контрабандата на дрогата на стойност 9 039 600 лева е била осъществена от босненец.

До момента е било установено, че на 24 май през нощта на пункта от Турция у нас е пристигнал товарен автомобил с регистрация на Босна и Херцеговина.

Той е бил управляван от Д. Ч. (33 г.), гражданин на Босна и Херцеговина. При извършена митническа проверка инспекторите са установили, че в под кушетката за почивка на водача в шофьорската кабина са били поставени няколко кашона и сак. В тях са били открити 200 пакета с кафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест веществото е реагирало като хероин, количеството е 100,440 кг.

В ремаркето водачът е превозвал авточасти, а крайната точка на пътуването е била Босна и Херцеговина.

При действията на митническите и полицейските органи е било установено още, че съпричастни към контрабандата са и други двама босненци - Д. Д. и В. Г.. Те се придвижвали почти паралелно с друг товарен автомобил, който също е проверен от служителите на „Капитан Андреево“, но в него не са открити наркотични вещества, е установило разследването.

Тримата мъже са били задържани за срок от 24 часа. Днес предстои те да бъдат привлечени като обвиняеми за наркотрафик и задържани за срок от 72 часа с постановление на прокурор.