Президентът Росен Плевнелиев няма да бъде предложен за еврокомисар на мястото на подалата преди ден оставка Кристалина Георгиева. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Нови пазар, където в събота присъства на откриването на нов завод.

”Плевнелиев не е сред вариантите, защото трябва да остане на президентското място до края на януари. Такава ни е Конституцията”, заяви Борисов.

Той каза, че още в понеделник ще проведе разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по въпроса. Според премиера правителството има много имена на хора, които да поемат пост в ЕК.

В петък Кристалина Георгиева обяви, че напуска Еврокомисията, за да се върне на висш пост в Световната банка, но ще продължи да изпълнява задълженията си до края на годината. Кристалина Георгиева в момента е зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и финанси. Този ресор обаче не е гарантиран за следващия български комисар.

Борисов коментира критиките на опозицията, че с оставката на Кристалина Георгиева България губи позиция в ЕК, която едва ли отново ще успее да извоюва.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова оставката на Георгиева от Еврокомисията е поредният външнополитически провал на правителството на Борисов.

”Борисов смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, с това унижи България пред света и ни лиши от възможността да имаме българин на най-високия пост в ООН, сега ще бъдем лишени от възможността да имаме заместник-председател на Европейската комисия и ще ни се отнеме ресора "Бюджет и финанси”, който е най-важен”, коментира Нинова.

В отговор Борисов заяви, че той лично е договорил заместник-председателското място и този ресор на Кристалина Георгиева.

”Някои от тях забравят, че г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО от предишното ми правителство", каза още премиерът.

По повод призива на Нинова властта да остави избора на кандидатурата за еврокомисар за след изборите, Борисов коментира, че това ѝ желание било свързано с идеята да предложи за поста Пламен Орешарски.

"Ако не стане г-н Орешарски президент, г-жа Нинова има предвид него да пратим за еврокомисар. Затова ли да изчакам. Те не са ни победили на парламентарни избори, че да чакаме. Но аз имам добрина, ще направя консултации", каза Борисов.

"Ако не бяхме разрешили концерта на Слави Трифонов, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: "Пречат на свободата. Надявам се да се пази общественият ред и ако няма провокации, всичко е в границите на нормалното", коментира Борисов предстоящия довечера концерт на шоумена на Орлов мост в подкрепа на референдума. По думите на Борисов концертът е партийно мероприятие, като всички останали предизборни събития.