Дори и най-перфектното планиране не може да предотврати нерви, неочаквани и неприятни изненади при пътуване. Изпокарваме се, забравяме важни неща, губим се там, където не трябва и какво ли не още.

Все пак, системният риск може да бъде сведен до минимум. За начало, нека  обърнем внимание на 20-те най-често срещани грешки на пътешествениците, почиващите и туристите, публикувани от туристическите експерти на Си Ен Ен.

1. Прекалено много багаж. Когато разполагате само с един куфар или багажник, представата ви за мода и удобства трябва да се промени. Чорапите, с които пътувате, могат да се изперат и използват още веднъж. А кафеварката и чашата от дома са излишни, когато навсякъде може да си купите ободряваща напитка.

2. Не купувате нещо веднага, щом го видите. Мислите си, че пак ще се върнете в този магазин. Или че ще видите по-евтин вариант на желаната стока някъде другаде. Не, няма. Пропуснете ли да напазарувате желаното, после цяла есен ще съжалявате за прекалената си пресметливост.

3. Не проверявате мобилния си план, преди да тръгнете за чужбина. Това, което вие наричате „роуминг”, вашият оператор нарича „дивиденти за акционерите”! Проверете точно колко ще ви струват обажданията и есемесите до дома, за да не плачете после.

4. Вярвате на фразата „близо до центъра”. Когато предлагат настаняване, някои хора прекалено свободно се възползват от терминологията. Много е вероятно да се окаже, че парите, които сте спестили в „близкия до центъра” хотел в Барселона да се наложи да бъдат извадени за поне 30-минутното пътуване до централните забележителности.

5. Ползвате маршрутки. Маршрутките, както и всеки подобен „супер” транспорт за масите, носят риска да пътувате часове в претъпкано, тясно и жежко пространство, докато чакате всеки пътник да бъде извозен до хотела си.

6. Не затягате напълно капачките на шампоаните. Не е нужно да обясняваме какви са последствията за багажа ви.

7. Мислите си, че знаете идеалния момент да си резервирате билет. Според проучване на „Травълърс тудей” идеалният момент за закупуване на евтин билет е съответно 21 и 34 дни преди вътрешния и международния полет. В много компании обаче ще ви излезе по-евтино, ако резервирате поне 49 дни преди отлитането.

8. Пазарите се твърде много. Няма по-бърз начин да настроите местните срещу себе си от желанието да покажете какъв майстор сте в пазарлъка. В това изкуство също има принципи и правила и с него не бива да се прекалява!

9. Не си обменяте валута предварително. Когато пътуват в чужбина, много хора си мислят, че на място ще получат по-добра сделка при обмяната на пари. Дори и това да се окаже така, разликата ще бъде минимална. А дотогава ще се чудите какво да правите на местата, където не приемат кредитни карти.

10. Подценявате ада на летищата. Рискувате много, ако си мислите, че можете да пристигнете в последния момент за полета си. Много международни летища са десетки пъти по-големи от българските и е лесно да се загубиш и да прецениш зле времето си, а после... Идете поне два часа по-рано.

11. Купувате евтини джапанки. Мислите си „Ще ги нося само седмица, защо да давам повече пари?” Научавате отговора, когато се скъсат на място, където няма къде да се сдобиете с нови, а ви се налага да извървите още доста път в страшната жега.

12. Боите се от уличната храна. Никой не иска да повръща, докато почива, но защо да откривате нови места, ако се придържате само към установените си навици за хранене? Местните също не обичат хранителните отравяния, затова, ако се храните там, където ядат те, опасността е минимална.

13. Купувате едри сувенири в началото на пътуването. А после кой ще ги носи? Познахте. Вие.

14. Разчитате прекалено много на пътеводителите. Тези полезни книжки са твърде обобщени и никога не покриват информацията така, че да пасне точно на вашата почивка, затова ги използвайте само за отделни справки.

15. Не се застраховате. Всичко може да се случи, особено ако сте в чужбина. Не мислете, че точно вие няма да се разболеете. Ако, не дай си Боже, стане и това, ще съжалявате, когато ви представят сметката в клиниката.

16. Снимате маниакално. Обсесивно-компулсивното чувство, че сте длъжни да документирате всеки миг (и после да го пуснете във Фейсбук) ви ограбва от преживяванията, които ви подарява пътуването, и ви превръща в нещо като неплатен документален фотограф в командировка.

17. Не проверявате визовите изисквания. Истински кошмар е да ви върнат на митницата, защото визата ви е изтекла. Колкото и да е невероятно, много хора забравят това. 

18. Отивате в Берлин за уикенда. Както и всеки друг мегаполис, Берлин трудно може да бъде преживян за ден и половина, особено ако го виждате за пръв път. Ще се върнете разочаровани и преуморени.

19. Използвате кредитна карта, за да теглите пари. Това е най-бързият начин да платите за недалновидността си. Банките налагат огромни такси за транзакция (до 15%, а понякога и повече), когато тя се прави в чужбина.

20. Не принтирате данните за резервацията. Нали вече са в телефона или на компютъра ви? Да, но тези машинки могат да ви предадат в най-неочаквания момент или лаптопът ви няма да може да се свърже с интернет в местната мрежа. А тогава какво ще правите?