С просто око се вижда, че не само контролни органи на министерството на транспорта, а и фирмите и държавните предприятия, които са с принципал министъра на транспорта се управляват лошо и това се отразява върху финансовите резултати на тези дружества. Това каза Атанас Атанасов, който днес даде поредна пресконференция, на която изнесе данни за транспортното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Преди време те поискаха оставката на министър Ивайло Московски за корупционната схема в ДАИ. Дадоха и пресконференция, на която заявиха, че при извършена проверка на Авиоотряд 28 е установено, че пилотите, които експлоатират един от хеликоптерите - А-109, са неправоспособни.

Днес Атанасов говори за начина, по който се управляват дружествата с принципал министерство на транспорта и държавните предприятия. Той основно говори за начина по който се управлява "Летище София" ЕАД. По данните, които той изнесе с оглед броя на пътниците, летището като дейност може да бъде сравнявано с летищата Варна и Бургас взети заедно. Годишно минават между 3,5 и 3,8 млн. пътници. Финансовите резултати за 2014 г., по данните изнесени от Атанасов показват, че печалбата на летищата Варна и Бургас заедно след данъци е 31 млн. лв. а на София 5,2 млн. лв. По данните назад в годините, той каза, че най-висока печалба летище София е имало 2008г. – 30 млн. лв.

„Тези финансови резултати показват не друго, а че изключително лошо се управлява това търговско дружество. И това е в резултат на нецелесъобразни, дългосрочни договори, които са сключвани по нагласени обществени поръчки по завишени цени. Това е изводът от анализа на цялата документация”, заяви той.

Атанасов каза и че Летище София загубило 27 млн. лв. в КТБ, към настоящия момент България Ер дължи на летището 60 млн. лв. „Защо не се събират тия пари това може да отговори само ръководството на това дружество”, заяви той. В данните, които изнесе той говори за това кой управлява това дружество. За готвената концесия на Летище София и обяснението, че е необходима, за се помогне за оздравяването на БДЖ с парите от концесионната такса. Съгласно закона пари от тези такси би следвало да отиват във фонд, а не директно за друго държавно дружество, защото това ще бъде държавна помощ, а такава може да се отпусне само със съгласие на ЕК.

Атанасов заяви, че са подобни резултатите и начинът, по който се управлява Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ).