Има книги, които ви грабват от първата страница, и не можете да ги оставите преди да сте ги прочели от корица до корица. Историята ви се струва толкова интересна, че започвате да четете все по-бързо, за да узнаете края й. Представяме ви осем от най-добрите романи, които са по-вълнуващи и от най-хитовите сериали. Насладете им се!

„Кървав меридиан или червен сумрак на запад“ от Кормак Маккарти

Реалистичните превъплъщения на героите на книгата са вързани в един сложен заговор. Талантът на разказвача води читателя стъпка по стъпка през една история, която наистина ще ви накара да се замислите. Авторът не се страхува да постави трудни житейски въпроси за живота и смъртта и жестокостта, присъща на човешката природа.

“Махалото на Фуко” от Умберто Еко

Романът разказва историята на трима приятели, Белбо, Диоталеви и Казобон, които работят за издателска компания. Прочитайки голямо количество ръкописи, посветени на различни теории на конспирацията, те решават да измислят своя собствена, ей така, за забавление. Но нещата взимат неочакван обрат за тях.

“Тайната история” от Дона Тарт

Историята се развива в малък колеж във Върмонт, САЩ. Нейните главни герои са пет жизнерадостни студента, четири момчета и едно момиче, които трябва да се справят с последиците от убийство по непредпазливост. Години по-късно, опитвайки се да разбере какво се е случило, главният герой си припомня студентските години и взаимоотношенията с неговите състуденти. Този вълнуващ психологически трилър няма да ви остави безразлични.

“Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” от Майкъл Шейбон

Сюжетът на този роман се върти около две еврейски момчета, които стават известни, създавайки комикс със супергерои по време на Втората световна война. С чувство за хумор и младежки ентусиазъм, те се опитват да се борят срещу нацистките сили и да поддържат духа на всички около тях.

“Поправките” от Джонатан Франзен

Издадена през 2001 г., тази книга прави Джонатан Франзен известен по целия свят, поставяйки го на едно ниво с титаните на американската литература. Семейство Ламбърт не се различава от всяко друго семейство: те обичат и мразят, глезят се един друг и водят приятен живот, но най-важното, никой не може да им попречи да се съберат за коледната вечеря.

“Скипи умира” от Пол Мъри

Защо Скипи, 14-годишен студент в Сийбрук колдиж (престижен католически интернат), бива намерен мъртъв на пода на местното кафене? Романът започва с мъчителни сцени за смъртта Скипи, а след това тръгва да разплита нишката как и защо се е стигнало до този край - и по-важното, какво ще се случи след това. Вълнуващи преплетени сюжетни линии правят тази книга задължително четиво за всеки фен на сложните драми.

“Канада” от Ричард Форд

Дел и Бербър са двама 15-годишни тийнейджъри, чиито нормален живот се променя завинаги, след като родителите им, почтителни и скромни хора, решават да ограбят банка. ”Канада” провокира читателя със своите големи идеи, красиви описания, иронични диалози и деликатни психологически изследвания.

“Шантарам” от Грегъри Дейвид Робъртс

Главният герой бяга от строго охраняван австралийски затвор и се отправя към Бомбай, Индия: град на свободата и безграничните възможности. Това е мястото, където този хипнотизиращ роман за любовта и прошката, лоялността и честта, започва и свършва. Книгата е включена във всеки списък с бестселъри и печели възторжени отзиви и сравнения с произведенията на най-добрите писатели на модерната епоха, включително Мелвил и Хемингуей.