Първата ракета на България Григор Димитров загуби по изключително драматичен начин финала на турнира на червени кортове от сериите „ATP 250” в Истанбул, Турция. В епичен сблъсък, продължил близо 3 часа ,Гришо загуби със 7-6 (5), 6-7 (4), 0-6 от Диего Шварцман от Аржентина.

Това бе втори пореден загубен финал за българина през година, след този на твърда настилка в Сидни. Освен това Димитров пропусна да спечели пета титла в кариерата си, като последното отличие на Гришо бе през 2014 година в Куинс.

Иначе днешният финал предложи много качествен тенис на зрителите на централния корт в Истанбул. Двамата тенисисти изиграха изключително драматичен първи сет, в който си размениха по цели четири пробива. Родният ни тенисист на два пъти имаше възможност да сервира за спечелването на сета, но аржентинецът показа характер и успя да изравни. Така първата част трябваше да се реши в тайбрек. В него Гришо бе по-добър и заслужено спечели със 7-5.

В началото на втория сет Димитров взе трудно своя първи сервис гейм, след което успя да пробие и да поведе с 2-0. 29-ят в света затвърди преднината при своето подаване и дръпна с 3-0. Последва гейм за Шварцман, който намали изоставането си до 3-1. В петия гейм пред аржентинеца се откри възможност да върне пробива и след форхенд в аут на Гришо той бе факт.

Сценарият от първия сет обаче се повтори мигновено и още в следващия гейм поставеният под номер 2 Димитров отново излезе напред, повеждайки с 4-2. С безкомпромисна игра хасковлията поведе с 5-2 и остана на гейм от титлата. Шварцман обаче взе своето подаване и отново намали изоставането си.

Така при 5-3 Григор сервираше за победата. След тежки разигравания и много напрежение от страна и на двамата тенисисти на корта, пред 87-ия в света аржентинец се откриха две възможности за пробив при 15-40. С отлична игра обаче българинът отрази и двете точки за 40-40. Шварцман получи предимство след топка в мрежата на родния ни тенисист, но в следващото разиграване първата ни ракета отново успя да изравни. Точно в този момент обаче първият сервис на Гришо го напусна, което позволи на неговия съперник отново да върне пробива.

Последва нов гейм за аржентинеца, който изравни за 5-5, а впоследствие успя и да пробие за 5-6. За кой ли път в мача обаче последва изравняване, след като Григор се пребори с болките в крака и вкара сета в тайбрек. Там Шварцман извади късмет и спечели с 6-4.

В решителния трети сет Димитров видимо изпитваше сериозни проблеми с физическото си състояние, които му попречиха да бъде равностоен на своя съперник, който спечели категорично с 6-0, с което и титлата.